Als Donald Trump dinsdag niet in zowel Ohio als Florida wint, dan wordt het lastig om een meerderheid van de gedelegeerden te behalen. Erg democratisch is het niet, maar de Republikeinse top doet er alles aan om de razendpopulaire Trump op die manier tegen te houden.
De uitgesproken zakenman heeft de meeste gedelegeerden achter zich, gaat aan de leiding in nationale peilingen en wordt als een rockster ontvangen bij zijn campagne-evenementen. En toch is het allerminst zeker dat Trump de officiële kandidaat wordt bij de Republikeinen: daarvoor is een meerderheid van 1.237 gedelegeerden nodig.
De antipoliticus heeft momenteel 460 gedelegeerden, ruim meer dan de 369 van nummer twee Ted Cruz. Dinsdag gaan kiezers in vijf staten naar de stembus, de meeste aandacht gaat uit naar Florida en Ohio. Daar krijgt de winnaar alle gedelegeerden toegewezen (respectievelijk 99 en 66).
Ohio
In Florida ziet het er goed uit voor Trump, die in de peilingen een formidabele voorsprong heeft op Marco Rubio, de senator die een thuiswedstrijd speelt. Het beeld is anders in Ohio, waar John Kasich, gouverneur van de industriestaat, serieus meedoet voor de overwinning.
Derk Jan Eppink: Het demoniseren begint bij de Amerikaanse verkiezingen
De gematigde kandidaat – die nog geen staat wist te winnen – krijgt de laatste dagen opeens van allerlei kanten steun. Mitt Romney voerde campagne voor hem en concurrent Marco Rubio riep kiezers in Ohio zelfs op om voor Kasich te stemmen. Alles is geoorloofd om Trump te stoppen, aldus de senator uit Florida.
Ondemocratisch
Het is onderdeel van het plan dat de Republikeinse partijtop bedacht: alle vier kandidaten moeten zo lang mogelijk in de race blijven, zodat Trump nooit aan een meerderheid komt. In dat geval bepalen de gedelegeerden bij de conventie in juli met elkaar wie de kar in november moet gaan trekken.
Romney: ‘Bedrieger’ Trump stoppen met gezamenlijk Republikeins front
Dat is niet bepaald de meest democratische manier, de stemmen die tijdens de voorverkiezingen werden uitgebracht verliezen hun waarde. De laatste twee keer dat dit gebeurde, in 1948 met Thomas Dewey en in 1976 met Gerald Ford, liep het voor de Republikeinen bovendien niet goed af: de Democraten wonnen het presidentschap.