‘Niet onze diensten, maar één individu heeft gefaald. De liaison officier in Turkije.’
Dat zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tijdens een persconferentie over de uitzetting van terrorist Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf donderdag tijdens de aanslagen in Brussel opblies op vliegveld Zaventem.
Fout
De ministers Jan Jambon, Koen Geens en Didier Reynders proberen te achterhalen waar het precies mis is gegaan in de zaak El Bakraoui. Volgens Jambon ligt de fout dus bij de verbindingsofficier in Turkije. Het gaat volgens Jambon om slechts ‘één persoon in het gehele politieapparaat,’ en niet de diensten als geheel.
Waar ging het fout? De verbindingsofficier zou op 26 juni 2015 op de hoogte zijn gesteld van de aanhouding van El Bakraoui in het Turkse Gaziantep, vlakbij de Syrische grens. Drie dagen later meldde hij de aanhouding aan de tak van de Belgische politie die zich bezighoudt met zware criminaliteit.
Lees ook De vele fouten in terreuronderzoek België
Crimineel
Op 14 juli sturen de Turken een nota naar de Belgische ambassade, vermoedelijk dezelfde die daar Nederland werd gestuurd, dat El Bakraoui die dag nog met het vliegtuig richting Nederland vertrekt.
Die fax wordt doorgegeven aan de verbindingsofficier. De dag daarna verneemt de verbindingsofficier dat El Bakraoui werd opgepakt vanwege een mogelijke band met terreur, maar dat hij een schriftelijke vraag naar Turkije moet sturen voor meer details.
Op dezelfde dag, 15 juli, licht hij de Nederlandse officier in Turkije in. Een paar dagen later, op 20 juli, vraagt de Belgische verbindingsofficier Turkije om meer informatie. In de dagen daarna worden vier vergaderingen gehouden met de verbindingsofficier en de Turkse autoriteiten, maar daar komt geen nieuwe informatie uit, aldus Jambon.
Meer
Volgens Jambon had de verbindingsofficier meer moeten doen, gezien het zware criminele verleden van El Bakraoui en het feit dat hij juist bij de Syrische grens werd opgepakt.
De ministers Jambon en zijn collega van Justitie Koen Geens boden donderdag al hun ontslag aan. Hun ontslagen werden geweigerd door de Belgische premier Charles Michel. Geens erkende donderdag dat er grove fouten werden gemaakt door de Belgische veiligheidsdiensten in aanloop naar de aanslagen in Brussel.