Het valt best mee met de aantallen vluchtelingen die naar Europa trekken. Onze verzorgingsstaat is dan ook niet in gevaar.
Dat zegt hoogleraar sociale theorie Willem Schinkel in de Volkskrant.
Dat onze verzorgingsstaat in het gedrang zou komen door de migratiestromen noemt Schinkel een ‘irrëele angst’.
‘Dat kan best een angst zijn, maar dat is volstrekt irreëel als je kijkt naar de getallen waar het om gaat. Die aantallen vluchtelingen, dat stelt toch niets voor?’ zegt de hoogleraar.
Volgens Elsevier
Syp Wynia: de verzorgingsstaat kun je niet delen met de rest van de wereld
Politiek van de dood
Volgens Schinkel voert de EU op dit moment een ‘politiek van de dood’ door de grenzen te sluiten en migranten terug te sturen naar Turkije.
‘We zitten nu in de rare situatie dat we mensen die vluchten uit verschrikkelijke omstandigheden, opnemen, maar tegelijk accepteren dat ze op weg hier naartoe een groot risico lopen om te sterven. Het is absurd te proberen daar onderuit te komen door van Turkije – dat vijf keer minder inwoners heeft dan de EU – te vragen: kunnen jullie even twintig keer zoveel migranten opvangen?’ zegt Schinkel.
Tegen kernwaarden in
Volgens de hoogleraar gaat het huidige beleid in tegen alle mensenrechtenverdragen en tegen de kernwaarden van de EU. Schinkel pleit er dan ook voor om alle grenzen open te zetten en een veerdienst in te stellen tussen Turkije en Europa.
‘Grenzen zijn altijd poreus. Het is een illusie dat je de druk die vluchtelingen op Europa leggen werkelijk kunt tegenhouden met een hek. Als Europa zijn kernwaarden serieus zou nemen, is de oplossing heel simpel: een veerpont over de Middellandse Zee.’