Het Syrische leger heeft met een aanslag op Al-Raqqah 24 terroristen van Islamitische Staat (IS) gedood, onder wie drie topmannen van de terreurorganisatie. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOM).
De militaire operatie laat zien dat het leger van Syrische president Bashar al-Assad steeds meer terrein wint in het land. Op militair gebied is Assad steeds succesvoller, maar hoe staat hij er in politiek opzicht voor?
Terreur
Twee weken nadat het leger Palmyra heroverde zei Syrische premier Wael Nader al-Halqi dat de troepen samen met Rusland bezig zijn met de voorbereiding van een nieuwe aanval op Aleppo.
Lees ook: Syrische regering wil niet praten over toekomst Assad
Assad gebruikt de aanslagen op al-Nusra in Aleppo en IS in Palmyra om zich in de internationale politiek neer te zetten als dé bestrijder van terrorisme. Zo vroeg hij de VN om steun bij het bestrijden van terreur na de overwinning op Palmyra.
Toch blijft hij in diplomatiek opzicht op problemen stuiten. Assad regeerde voor de opstand in 2011 met ijzeren vuist en door zijn gewelddadige reactie op de protesten van zijn bevolking, maakte hij zich weinig populair bij wereldleiders.
Onderhandelingen
Tijdens de vredesonderhandelingen weigert de president zijn machtspositie op te geven. Hij verzette zich fel tegen het voorstel om van Syrië een federale staat te maken en hij komt niet tot een akkoord met oppositiepartijen over overgangsregering.
Assads aanhoudende ambitie om aan de macht te blijven in Syrië blokkeert alle vooruitgang van de VN-vredesonderhandelingen, volgens Syrië-gezant Staffan de Mistura. En hoewel het Syrische leger veel Russische steun krijgt, werd Assad zelfs door Rusland opgeroepen om zich meer meegaand op te stellen tijdens de onderhandelingen.
Hans Crooijmans: Waarom Poetin wil samenwerken met Assad
Op 13 april worden in Syrië parlementaire verkiezingen gehouden. In het door oorlog verwoeste land, waar meer dan vijf miljoen Syriërs naar het buitenland zijn gevlucht, zijn de verkiezingen vooral symbolisch. Ze fungeren alleen om het regime van Assad kracht bij te zetten.
Ook gaan binnenkort de VN-vredesonderhandelingen weer van start, maar geen van de partijen verwacht dat er op korte termijn een oplossing wordt gevonden voor de oorlog in Syrië.