Sombere Martin Schulz vreest meer EU-referenda

Archiefbeeld van Martin Schulz (l.) en Mark Rutte (r.) - Foto: ANP

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement verwacht dat de lidstaten van de Europese Unie in de toekomst de bevolking vaker zullen raadplegen. De Britten zullen op 23 juni oordelen over het EU-lidmaatschap en een negatieve uitslag zal de aanzet zijn voor meer referenda van lidstaten.

De populariteit van de EU onder de Europese burgers is tanende en Schulz schetst ook voor de komende jaren een negatief beeld. ‘Het vertrouwen van veel mensen in instellingen, zowel nationaal als Europees, is verloren gegaan,’ zegt de voorzitter tegen de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Geloofwaardigheid

De uitslag van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne is een goed voorbeeld van de kritische houding van veel burgers ten opzichte van de EU, zegt Schulz. Ook de Luxemburgse minister Jean Asselborn van Buitenlandse Zaken denkt dat Nederlanders het Oekraïne-referendum hebben gebruikt om hun anti-EU-gevoelens te laten botvieren.

Column Gerry van der ListDe heilzame invloed van de conservatieve volkswil

‘Als ze een breuk met Europa willen forceren, moeten ze meer referenda organiseren,’ zegt Asselborn. Hij vindt volksraadplegingen ongeschikt om complexe problemen op te lossen.

Het wantrouwen van de bevolking tegen de EU wordt volgens Schulz gevoed door linkse en rechtse populisten, omdat de Europese regeringsleiders hen te weinig weerwoord geven. Hij sluit ook niet uit dat veel lidstaten de komende jaren zullen worden geleid door de eurosceptische populisten.

Brits referendum

Op 23 juni mogen de Britten naar de stembus om zich uit te spreken over het EU-lidmaatschap. Als de Britse bevolking ervoor kiest om de EU te verlaten, kan dat voor een ‘implosie van de EU’ zorgen, denkt Schulz. Ook verwacht de voorzitter dat het aantal referenda zal toenemen onder de lidstaten.

Commentaar Jelte WiersmaOntnuchterend: referenda in EU vaak genegeerd

Schulz constateert dat de tegenstanders van de Unie nog altijd een minderheid vormen, maar de zwijgende meerderheid die denkt dat alles goedkomt, onderschat het gevaar, waarschuwt hij.

Peiling

Uit een peiling van de Financial Times blijkt dat 43 procent van de Britse bevolking in de EU wil blijven; 41 procent wil het Europese project verlaten en de rest twijfelt. De Britse premier David Cameron voert campagne om het Verenigd Koninkrijk in de EU te houden.

Lees ookJohnson steunt Brexit: wat betekent dat voor Cameron?

Cameron krijgt daarbij concurrentie van de Londense burgemeester Boris Johnson. Hij bepleit een Brits vertrek uit de EU – een zogeheten Brexit. Johnson vreest dat de EU de komende jaren ‘steeds meer democratische controle’ zal verliezen.