Joe Biden: Israël slaat gevaarlijke richting in

Volgens Biden is er weinig politieke wil voor een vredesakkoord Foto: AFP

De Verenigde Staten lijken steeds minder geduldig te zijn met de Israëlische overheid. Vicepresident Joe Biden zei dinsdag dat hij zich ‘ongelooflijk gefrustreerd’ voelde na de ontmoeting met Benjamin Netanyahu, de premier van Israël.

De vicepresident zei dat de ‘systematische uitbreiding’ van Joods grondbezit in Palestijnse gebieden een groot obstakel vormde tijdens het vredesproces. ‘Israël vecht nu voor absolute bezetting, maar dat zou een gevaarlijke situatie zijn,’ zei Biden.

Politieke wil

Israeli border police officers walks in front of the Dome of the Rock on the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount in Jerusalem's Old City November 5, 2014. Israeli security forces hurling stun grenades clashed with Palestinian stone-throwers at al-Aqsa mosque - a confrontation that has played out frequently over the past several weeks. REUTERS/Ammar Awad (JERUSALEM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) - RTR4CY31Lees ook: Wat Europa kan leren van Israëlische terreurbestrijding

In maart reisde Biden naar Israël en de Palestijnse gebieden. Daar sprak hij met zowel Netanyahu als de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Volgens de vicepresident ontbreekt aan beide kanten de politieke wil om tot een vredesakkoord te komen.

De Verenigde Staten willen Israël juist helpen met het behalen van een tweestatenoplossing. Zo’n oplossing zou de enige juiste optie zijn voor Israël, meent Biden. Hij zei wel dat de Verendigde Staten de veiligheid van Israël daarbij de absolute prioriteit geeft.

In 2009 dachten diplomaten een doorbraak te hebben bereikt toen Netanyahu in een historische speech zelf pleitte voor een tweestatenoplossing. Maar de laatste jaren heeft de Israëlische premier afstand genomen van een voorstel waarbij ‘Palestina’ als staat wordt erkend.

Vooral door de toegenomen invloed van Iran in het Midden-Oosten en het feit dat Israël een groot deel van de Jordaanoever en de Gazastrook zou moeten opgeven, keert Netanyahu zich tegen een tweestatenoplossing.

Nucleaire deal

NaamloosLees alles over Israël en het Jodendom in Jerusalem in deze Speciale Editie

President Barack Obama en Biden willen Israël te vriend houden ondanks de meningsverschillen tussen de landen over een nucleaire deal met Iran. Amerikaans-Israëlische relaties werden op scherp gesteld nadat de Verenigde Staten het akkoord met Iran ondertekende.

In zijn speech voor het Amerikaanse Congres in maart vorig jaar zei Netanyahu dat Iran door de atoomdeal niet beter af zou zijn, maar het Midden-Oosten als geheel juist in gevaar zou worden gebracht. ‘Het is een bedreiging voor het voortbestaan van Israël,’ zei hij zelfs.