Er zijn zo veel potentiële jihadisten in Europa en ze kunnen zo makkelijk door de Europese Unie reizen, dat Europese veiligheidsdiensten grote moeite hebben de terreurdreiging onder controle te houden. Dat schrijft de Amerikaanse parlementscommissie van Binnenlandse Veiligheid, Homeland Security, in een rapport.
Het aantal potentiële jihadisten dat wordt gevolgd door Europese diensten groeit hard, staat in het European Terror Threat Snapshot. Frankrijk kent meer dan 2.000 personen die banden met terroristische netwerken zouden hebben.
In Duitsland worden meer dan duizend ‘geradicaliseerden’ gevolgd, terwijl er ook nog eens 300 radicale islamisten in het land bekend zijn die nieuwe leden ronselen. Afgevaardigde Michael McPaul zegt dat ‘de dreiging op het continent zo groot is, dat we nu waarschijnlijk alleen het topje van jihadistische ijsberg in Europa zien.’
‘Gevaarlijke, onmogelijke situatie’
Gerry van der List: Pak terreur hard aan mét oog voor mensenrechten
België gaf daags voor de aanslagen in Brussel aan dat ze de terreursituatie niet meer onder controle hadden. ‘We hebben niet de infrastructuur om honderden verdachte individuelen fatsoenlijk te volgen, of om de honderden open zaken te onderzoeken. Het is een onmogelijke en gevaarlijke situatie,’ zei een Belgische terrorismebestrijder.
Jihadisten van IS planden sinds 2014 35 aanslagen in Europa, schrijft het rapport. Vorig nam het aantal vergevorderde plannen toe tot 22. De laatste maanden sloegen IS-terroristen toe in Parijs en Brussel.
Open grenzen
Volgens de Amerikanen kon IS de afgelopen tijd eenvoudig gebruik maken van de open grenzen en konden ze opgaan in de migratiestroom naar West-Europa. ‘De daders van de aanslagen in Parijs en Brussels hebben zeker negen verschillende EU-landen bezocht: Frankrijk, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Oostenrijk, Italië, Hongarije en Nederland,’ staat in het rapport.
De Duitse inlichtingendienst gaf eerder al toe dat IS-terroristen zich vermomden als Syrische asielzoekers. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schreef in maart dat ‘reisbewegingen van extremisten kunnen niet altijd “worden gedetecteerd”.