Het Griekse Idomeni is met iets meer dan 150 inwoners een piepklein dorpje. Maar in de omgeving verblijven momenteel duizenden migranten, die vastzitten omdat de grens met het nabijgelegen Macedonië op slot zit. De massale aanwezigheid van al deze mensen zorgt voor grote irritatie.
De inwoners zijn het geïmproviseerde opvangkamp zat, en eisen dat de Griekse regering actie onderneemt.
Rechtszaak
In een brandbrief klagen zij over vandalisme. Ook aan de ‘bandeloosheid’ in het kamp moet per direct iets worden gedaan. De overheid is volgens de briefschrijvers in geen velden of wegen te bekennen. Ze voelen zich in de steek gelaten. De migranten komen volgens de bewoners ‘ongecontroleerd’ het dorp binnen om er schade te veroorzaken. En ‘iedereen doet in het kamp maar wat-ie wil’.
Het is er na al die maanden zo vies dat de volksgezondheid in gevaar komt, vinden de dorpsbewoners. Een groep van zes bewoners is een rechtszaak begonnen tegen de verantwoordelijke minister van ‘Burgerbescherming’, Nikos Toskas, schrijft de Griekse krant Kathimerini.
Mislukt
Het plattelandsdorpje werd tegen wil en dank een verzamelplek voor migranten, op hun tocht richting Noordwest-Europa. Niet ver van het dorp ligt een treinstation waar regionale treinen stoppen, naar bijvoorbeeld de Servische hoofdstad Belgrado. Dat is een goede uitvalbasis, dachten de ontheemden, en dus streken ze er in grote getale neer. Maar de Macedoniërs bouwden hekken, waardoor de route werd afgesneden. Intussen is het aantal migranten (eerst meer dan 10.000) intussen geslonken naar 9.800, zei Rode Kruis-woordvoerder Hanna Emmering woensdag tegen Elsevier.nl.
Hoe zit het nu eigenlijk met de migranten in Idomeni, na de migrantendeal tussen Turkije en de EU. Lees het hier>
Maar de spanningen en emoties nemen toe in het tjokvolle kamp, veelal omdat mensen niet weten waar ze aan toe zijn, aldus Emmering. De autoriteiten proberen migranten ertoe te bewegen om naar andere oorden in Griekenland te verkassen, maar dat wil niet echt vlotten. De Griekse autoriteiten kregen eind oktober van Europa de opdracht om voor het einde van dit jaar 50.000 migranten te huisvesten. Maar tot dusver faalden die pogingen jammerlijk.