De Europese Unie (EU) is afhankelijk van Turkije als het gaat om het migrantenvraagstuk. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel op donderdag voor het eerst gezegd.
De deal met Turkije moet ervoor zorgen dat minder mensen via de Middellandse Zee Europa binnen worden gesmokkeld. Het akkoord wankelde al snel nadat een overeenkomst was bereikt, en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf zelfs aan dat de EU ‘zijn eigen weg moest gaan’.
Afhankelijkheid
Merkel geeft nu toe dat de EU Erdogan nodig heeft: ‘Dat kun je afhankelijkheid noemen,’ zei de bondskanselier op donderdag tijdens een evenement in Berlijn. ‘De deal met Turkije is waardevol, alleen al om het feit dat het mensenlevens kan redden.’
Zo zijn er volgens Merkel sinds 20 maart, toen het akkoord tussen de EU en Turkije in werking trad, maar zeven migranten in de Middellandse Zee omgekomen. In de eerste drie maanden van 2016 overleden meer dan 350 migranten.
Europees Parlement wil snel visumvrij reizen blokkeren
De Duitse politicus gaf wel toe dat onderhandelen met Erdogan niet makkelijk is. De president weigert bijvoorbeeld zijn antiterreurwetten aan te passen. De EU wil niet dat Erdogan de wetten gebruikt om critici de mond te snoeren. Het aanpassen van de wetten was een van de voorwaarden voor visumliberalisering, een belangrijk aspect van de deal voor Turkije.
‘Ankara heeft de wetgeving nodig om Koerdische terroristen en de dreiging van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) het hoofd te bieden,’ zei de Turkse minister van Justitie en afgezant voor de EU Volkan Bozkir tijdens een toespraak op de Turkse staatstelevisie.
Geen alternatief
EU-leiders proberen de problemen met Turkije al langere tijd op te lossen. Volgens de EU is er vrijwel geen fatsoenlijk alternatief voor de deal met Erdogan, hoe lastig de relatie met Ankara ook is.
EU-politici zouden volgens verschillende media wel een ‘Plan B’ beramen voor het geval de deal met Turkije uit elkaar valt. Maar daar is vooralsnog niks uitgekomen.