Als het Jaroslaw Kaczynski ligt neemt Polen geen enkele asielzoeker op. ‘Er is geen mechanisme dat veiligheid garandeert,’ zegt de voormalige premier.
‘Na recente gebeurtenissen die met terreur te maken hebben, zal Polen geen migranten accepteren,’ zegt Kaczynski in een videoboodschap, die gepubliceerd is via YouTube.
Quotum
Kaczynski is de leider van de nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die zich sinds de start van de migratiecrisis verzet tegen Europese plannen om migranten over lidstaten van de EU te verdelen. Volgens het Europese herverdelingsplan worden binnenkomende migranten via een quotum verdeeld over EU-lidstaten, of moeten lidstaten 250.000 euro per afgewezen migrant betalen.
Het geld dat daarmee opgehaald wordt, kan vervolgens naar landen als Griekenland, Italië en Duitsland. Landen die om uiteenlopende redenen met een zeer grote instroom aan migranten kampen.
Lees ook Debat over EU wordt in Polen op straat gevoerd
Soevereiniteit
Volgens cijfers van Eurostat heeft Polen vorig jaar 0.21 asielzoeker op per 1.000 burgers. Met het Europese herverdelingsplan zou Polen 6.500 migranten op moeten nemen, of 1.6 miljard euro moeten overhandigen voor humanitaire hulp in andere EU-lidstaten.
‘Met deze beslissing staat de soevereiniteit van EU-lidstaten op het spel – uiteraard dat van de zwakkere landen. Wij zijn hier tegen, omdat we nog steeds verantwoordelijk zijn voor wat er in ons eigen land gebeurt,’ zegt Kaczynski.
Na de aanslagen in Brussel gaf de Poolse regering al aan dat het land niet meer mee zou werken aan de herverdelingsplannen. ‘Onze kinderen en landen zijn in gevaar. Europa moet niet bang zijn, we moet zeggen “genoeg”’,zei premier Beata Szydlo in maart.
De Poolse regering, onder leiding van de PiS, is al enige tijd verwikkeld in een fel conflict met de EU. De PiS behaalde afgelopen jaar een absolute meerderheid bij de verkiezingen en greep meteen hard in. De regering gaf zichzelf onlangs de macht om de hoofdredactie van de publieke omroep te ontslaan en te benoemen en wilde de macht van het constitutionele hof inperken bij het beoordelen van nieuwe wetgeving.
Zaterdag gingen in de Poolse hoofdstad Warschau demonstranten te straat op om te protesteren tegen het beleid van de regering, en was er op kleinere schaal een anti-EU-protest.
Toch is de Poolse regering vooralsnog onverminderd populair bij de kiezers, volgens opiniepeilingen. Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou PiS rond 40 procent van de stemmen krijgen.