Zakenman Donald Trump wordt vrijwel zeker de Republikeinse presidentskandidaat bij de verkiezingen in november. Na een grote overwinning van Trump bij voorverkiezingen in Indiana besloot zijn laatste serieuze concurrent Ted Cruz op te geven.
De Texaanse senator had alles op alles gezet voor een overwinning in Indiana. De aanvallen op Trump werden steeds feller (‘hij is een narcistische leugenaar’), en afgelopen week verraste Cruz met de presentatie van Carly Fiorina als zijn running mate.
De pr-stunts hebben weinig effect gehad: in Indiana kreeg de Cruz-campagne een oorwassing. Trump pakte 53 procent van de stemmen, Cruz minder dan 37 procent. ‘We hebben er alles aan gedaan, maar de kiezers hebben voor een ander pad gekozen,’ zei Cruz na het bekend worden van de verkiezingsuitslag. ‘Met pijn in het hart schorten we de campagne op.’
Kroning
In eerste instantie gaven politieke analisten de streng conservatieve Cruz weinig kans, maar hij werd een serieuze uitdager van Trump na een onverwachte overwinning bij de eerste voorverkiezingen in Iowa. Uiteindelijk wist Cruz in 11 staten de meeste kiezers aan zich te binden met zijn religieus-conservatieve boodschap en verzamelde hij meer dan 500 gedelegeerden.
Dat Cruz nu de handdoek in de ring gooit is onverwachts, vooral omdat de 45-jarige presidentskandidaat lange tijd volhield door te willen gaan tot een open conventie. Met het vertrek van Cruz wordt het vrijwel zeker dat de uitgesproken Trump de Republikeinse presidentskandidaat wordt, gaf ook de voorzitter van de Republikeinse partij Reince Preibus toe. ‘We moeten nu samenkomen om in november Hillary Clinton te kunnen verslaan.’
Alle 44 Amerikaanse presidentenIn dit boek biedt Amerika-kenner Rik Kuethe met zijn speelse pen een boeiend inzicht in leven en werk van alle presidenten van de Verenigde Staten. Hij beschrijft tevens hun banden met Nederland. Meer info en bestellen >
Historisch
De overwinning van Trump bij de Republikeinen markeert een historisch moment in de Amerikaanse politiek. Trump, een totale outsider die opzien baarde met zijn populistische en met tijden radicale uitspraken, heeft binnen een jaar een reeks gevestigde politici weten te vernederen en de controle genomen over de Republikeinse partij. Sinds de verkiezing van Dwight Eisenhower in 1952 kwam het niet meer voor dat een officiële presidentskandidaat geen enkele politieke positie heeft bekleed.
Toch kampt ook de verwachte kandidaat bij de Democraten, Hillary Clinton, met eenzelfde probleem. Meer dan de helft van ondervraagden had een negatief oordeel klaar over de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.De zakenman moet er nu niet alleen voor zorgen dat de Republikeinen zich verenigen rondom zijn kandidatuur, hij zal ook snel zijn populariteit bij onder meer vrouwen en minderheden moeten vergroten. In een recente peiling gaf 67 procent van de Amerikanen nog aan dat ze negatief over hem denken.
Lees ook Derk Jan Eppink: Clinton en Trump, Godzilla en King Kong