Turkse dreigcampagne tegen Duitse wet over genocide Armenië

Foto: EPA

Turkije is niet te spreken over een Duits wetsvoorstel om de Armeense genocide in 1915 officieel als volkerenmoord te erkennen. Veel Turken komen in opstand, tot aan president Recep Tayyip Erdogan aan toe.

Erdogan belde dinsdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om zijn zorgen over te brengen. Even later zei hij tegen journalisten dat het erkennen van de genocide de politieke en economische banden tussen de twee landen kan beschadigen. ‘Duitsland moet niet worden misleid’, voegde de president toe.

Erdogan: Echte moslims gebruiken geen anticonceptie

Symbolisch, maar controversieel
In het Duitse parlement wordt naar verwachting donderdag gestemd over een resolutie om het vermoorden van 1.5 miljoen Armeniërs door het Ottomaanse Rijk als ‘genocide’ te bestempelen. Ook de rol van het Duitse leger, dat niet ingreep, komt aan bod. Het is een symbolische resolutie, die eigenlijk vorig jaar, toen de honderdjarige herdenking was, al had moeten worden aangenomen. Destijds wilden bondgenoten van Merkel de relaties met Ankara niet op het spel zetten.

Ditmaal lijkt de partij van de bondskanselier het voorstel wel te steunen, tot woede van de Turken. Volgens Turkije heeft er nooit een systematische slachting van Armeniërs, een christelijk volk, plaatsgevonden.

Bedreigingen
Niet alleen Erdogan heeft zich bemoeid met de zaak, toen Merkel naar de kersverse Turkse premier Binali Yildirim belde, kreeg ze de wind van voren. De wet is ongefundeerd en onrechtvaardig, zou Yildirim hebben gezegd.

Ook Miss Turkije wordt mond gesnoerdIn Turkije worden nog altijd aan de lopende band mensen veroordeeld voor het beledigen van het staatshoofd. Dinsdag was het de beurt aan voormalig Miss Turkije, Merve Büyüksaraç, die een satirisch gedicht over Erdogan op Instagram plaatste. Ze kreeg dinsdag een voorwaardelijke celstraf van 13 maanden.

Ook veel Turken in Duitsland roeren zich ook in de discussie. Een van de initiatiefnemers van de wet, Cem Oezdemir van de Groene Partij, zegt tegen persbureau Reuters al wekenlang te worden bestookt op sociale media. Een andere Turks-Duitse politicus Sevim Dagdelen zegt dat bedreigingen in de mailbox geen uitzondering zijn.

Het is afwachten of de resolutie, die zeer waarschijnlijk wordt aangenomen, echt politieke gevolgen zal hebben, maar het verhoogt opnieuw de druk op de migratiedeal die de Europese Unie sloot met Turkije. Bij soortgelijke discussies in Oostenrijk, Vaticaanstad en Luxemburg haalde Turkije ambassadeurs terug.