De Surinaamse president annex veroordeelde drugscrimineel Desi Bouterse blokkeert het proces over de Decembermoorden in zijn land. Bouterse, zelf hoofdverdachte in het proces, beroept zich op de staatsveiligheid.
Dat meldt de Surinaamse minister van Justitie Jennifer van Dijk-Silos woensdagmiddag voorafgaand aan de besloten zitting van het parlement die Bouterse bijeen heeft geroepen.
Stil
Artikel 148 van de Surinaamse grondwet geeft hem het recht om in het belang van de staatsveiligheid de rechterlijke macht op te dragen te stoppen met vervolging. De Surinaamse Krijgsraad gaf drie weken gelden de openbaar aanklager de opdracht om het proces over de Decembermoorden te hervatten.
Het proces lag al sinds 2012 stil vanwege de Amnestiewet die Bouterse aannam, en die de president vrijwaart van vervolging. Die wet werd buiten werking gesteld door de Krijgsraad. De aanklager moet donderdag met zijn strafeis komen.
Tijdens de moorden op 8 december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime in Fort Zeelandia gemarteld en afgeslacht. Bouterse heeft altijd volgehouden dat de vijftien slachtoffers zijn gedood tijdens een vluchtpoging.
Democratisch
Volgens Bouterse heeft het buiten werking stellen van de Amnestiewet geleid tot een constitutionele crisis. De Krijgsraad was niet bevoegd om het besluit te nemen omdat het parlement de Amnestiewet heeft aangenomen, aldus Bouterse.
De nabestaanden van slachtoffers van de Decembermoorden stappen naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere internationale organisaties om de handelwijze van de president aan de kaak te stellen. De nabestaanden gaan de organisaties vragen of ze nu nog wel met Bouterse willen samenwerken.
‘Op dit moment is er een vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Suriname, omdat de regering-Bouterse veel financiële steun nodig heeft’, zegt Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, die het geen verrassing noemt dat Bouterse een manier heeft gevonden om het proces te blokken. ‘Ik hoop dat de mensen van het IMF nu in de gaten krijgen met wat voor persoon ze te maken hebben. Wij willen daar wel uitleg over geven.’
Bouterse, tevens in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel, werd in juli vorig jaar opnieuw herkozen. Het was de tweede keer dat hij op democratische wijze aan de macht kwam in Suriname. Eerder bestuurde hij het land als dictator nadat hij in 1980 via een militaire coup aan de macht was gekomen.