Nog voor de voorverkiezingen in onder meer Californië zijn gehouden, heeft Hillary Clinton de magische drempel van 2.383 gedelegeerden bereikt. Door de steun van meer supergedelegeerden is ze niet meer in te halen, al denkt haar concurrent Bernie Sanders daar anders over.
Dat melden persbureau AP en CNN dinsdagochtend. Clinton (68) won afgelopen zondag dik in Puerto Rico en kan bovendien rekenen op de steun van meer supergedelegeerden dan eerder verwacht. Dat zijn gedelegeerden die los staan van de voorverkiezingen en zelf mogen beslissen welke kandidaat ze steunen.
Waarom Clinton vol gas blijft geven in Californië
Geen openlijk feestje
Clinton wil de overwinning nog niet openlijk opeisen, uit angst dat ze daardoor dinsdag tegenvallende resultaten zal behalen bij voorverkiezingen in zes staten. ‘We staan op de rand van een historisch moment, maar er is nog werk te verzetten,’ zei Clinton tijdens een speech in Californië.
We’re flattered, @AP, but we’ve got primaries to win. CA, MT, NM, ND, NJ, SD, vote tomorrow! https://t.co/8t3GpZqc1U
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 7 juni 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Clinton wordt zo goed als zeker de eerste vrouwelijke presidentskandidaat in de Amerikaanse geschiedenis. In de race zal ze het moeten opnemen tegen een totale politieke outsider, Donald Trump.
Evenement
Op woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’
Meer info>
Tickets>
Sanders wil niet wijken
Het is de vraag wat de socialistische kandidaat Bernie Sanders zal doen, nu Clinton een meerderheid van de gedelegeerden achter zich heeft. Sanders reageerde geërgerd op de berichtgeving en zei zich te willen richten op de verkiezingen in Californië.
Tijdens de campagne heeft de senator uit Vermont meermaals beloofd om campagne te blijven voeren tot de partijconventie in juli. Hij zegt te geloven dat hij een groot aantal supergedelegeerden op andere gedachten kan brengen, wat theoretisch gezien mogelijk is.
Toch zal de Clinton-campagne na de voorverkiezingen dinsdag zware druk uitoefenen op Sanders om uit de race te stappen. Het voorverkiezingencircus duurde bij de Democraten al veel langer dan eerder verwacht, en er was groeiende frustratie binnen de partij over de harde aanvallen van Sanders op Clinton.