De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft voor het eerst in detail gereageerd op het Duitse besluit de Armeense genocide te erkennen. Het is onderdeel van een samenzwering van kwaadwillenden in de Duitse samenleving, aldus Erdogan, die ook zijn pijlen richt op de bondskanselier Angela Merkel.
Het Duitse parlement stemde donderdag bijna unaniem voor een resolutie om de slachting van 1,5 miljoen Armeniërs door het Ottomaanse Rijk te bestempelen als een genocide. Daags voor de stemming werden parlementariërs door Turken bedreigd en ontving Angela Merkel dringende oproepen van Turkse politici om de stemming te staken.
Erdogan, op werkbezoek in Kenia, reageerde in eerste instantie amper op de stemming, in tegenstelling tot veel van zijn landgenoten. Zaterdag sprak hij onder meer met de Turkse krant Hürriyet, waarin hij zegt dat de resolutie ‘geen enkele waarde’ heeft.
Samenzwering
Het erkennen van de Armeense genocide is onderdeel van een samenzwering tegen de Turken volgens Erdogan. ‘De manier waarop sommige delen van Duitsland naar Turkije kijken is onacceptabel. Er is een groep die acties voert tegen Turkije en de Duitse media speelt hier ook een rol in.’
Turkse kranten keihard na Duitse genocidestemming
Blijkbaar neemt Erdogan het Angela Merkel zeer kwalijk dat de resolutie werd aangenomen. ‘In een telefoongesprek van een paar dagen geleden zei ze dat ze haar best zou doen. Ik zit nu veertig jaar in de politiek. Ik weet niet hoe het niet kan lukken om haar parlementaire groep te overtuigen.’
Erdogan concludeert dat de uitkomst van de Armenië-stemming ‘van hogerop’ werd bepaald. ‘Nu vraag ik me af: hoe kunnen Duitse volksvertegenwoordigers, na zo’n besluit, mij of de premier nog te woord staan?’
Sancties
Afshin Ellian: Deal met Turkije is een zelfmoordpact met een tiran
Na de stemming vielen Turkse politici over elkaar heen om kritiek te uiten op de Duitsers, maar concreet werd tot dusver alleen de Turkse ambassadeur in Duitsland tijdelijk teruggeroepen. Erdogan wil in het interview niet in gaan op verdere acties, al noemt hij economische sancties ‘een interessant idee’.
Merkel lijkt zich vooral zorgen te maken om het functioneren van de migratiedeal die de Europese Unie met Turkije heeft gesloten. Achter de schermen wordt nog steeds hard gewerkt door Turkse en EU-officials om visumliberalisering mogelijk te maken. Een deadline in de herfst van dit jaar lijkt haalbaar.