In aanloop naar de tweede Elsevier verkiezingsavond
praat elsevier.nl met een aantal van de sprekers. Deel 1: columnist en voormalig Europarlementariër Derk Jan Eppink.
Afgelopen week oordeelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Hillary Clinton als minister fout zat met het gebruik van haar privé-mailadres en een privéserver, waarmee ze mogelijk ook e-mails met daarin staatsgeheimen verstuurde. Als het lopende onderzoek van de FBI ook tot die conclusie komt, wordt het lastig om dat politiek gezien te overleven, zegt Eppink.
Elsevier: Hoe waarschijnlijk is het dat de FBI adviseert om Clinton te straffen?
Eppink: ‘Ik denk dat de FBI tot de conclusie komt dat Hillary Clinton met haar mailgebruik de federale wet heeft overtreden. Als gevolg daarvan zal de FBI een sanctie gaan voorstellen. Waarschijnlijk is dat een (on)voorwaardelijke straf en een geldboete.
Derk Jan Eppink is een van de sprekers tijdens de tweede Elsevier verkiezingsavond, op 15 juni in de Rode Hoed in Amsterdam. Hij zal het hebben over het over verschijnsel Trump en het belang voor Europa.
Meer weten over het evenement?
Elsevier: Clinton houdt vol dat ze niets illegaals heeft gedaan in de e-mailkwestie. Kan ze zo’n oordeel overleven?
Eppink: ‘Uiteindelijk moet het ministerie van Justitie over strafvervolging beslissen. Dus in feite is dat de regering Obama in de persoon van minister van Justitie Loretta Lynch. Ik weet niet of de regering dat aan durft. Maar de conclusie van de FBI, die al een jaar een strafrechtelijk onderzoek voert, is politiek gezien al dodelijk.
Elsevier: Wat als ze uiteindelijk gewoon tegen Donald Trump komt te staan. Moet ze de zakenman hard aanvallen, of juist de gematigde, meer verstandige kandidaat spelen?
Eppink: ‘Als Clinton het FBI oordeel toch overleeft, is zij al zwaar beschadigd. De enige kans om te winnen is de ‘anti-Trump stem’ te verpersoonlijken. Wie niet voor Trump is, kan bij haar terecht. Maar haar imago is niet veel beter dan dat van Trump. De kiezer heeft dus een lastige keuze.’
Lees ook: Madeleine Albright: ‘Er gaat niemand dood aan Clintons e-mailschandaal’