Het Turkse kabinet gaat maandag in beraad over de Duitse erkenning van de Armeense genocide. ‘De wet is betekenisloos voor ons, maar toch moeten we erover discussiëren.’
Naar verwachting komen de ministers maandag samen om over het Duitse parlementaire besluit te spreken. Het is eerste kabinetsoverleg sinds de veelbesproken stemming donderdag.
Complot
‘Het Duitse besluit heeft geen betekenis voor ons, maar toch zal het kabinet het ter sprake brengen,’ zegt de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus zondag volgens het Turkse persbureau Anadolu tijdens een bezoek aan de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Kurtulmus zegt niet te begrijpen waarom het Duitse parlement ‘zo’n leeg en onbeduidend besluit heeft geaccepteerd’.
Turkije ging eerder deze week al meteen over tot actie. De Turkse ambassadeur werd teruggeroepen, en de verwijten uit Ankara waren niet van de lucht. President Recep Tayyip Erdogan denkt dat er sprake is van een ‘Duits complot‘ tegen zijn land, en aarzelde zelfs niet om het naziverleden van Duitsland erbij te halen.
Turkse woede
De Bondsdag besloot het doden van 1,5 miljoen Armenen tussen 1915 en 1923 te erkennen als een genocide, tot woede van Turkije. De Turken geven toe dat er honderdduizenden Armenen zijn gedood, maar dat zou geen bewust geplande actie tegen de christelijke bevolking zijn geweest.
Waarom Nederland niet van plan is Armeense genocide te erkennen. Lees hier wat Lodewijk Asscher erover te zeggen had >
Bijna dertig landen hebben de episode ondertussen bestempeld als genocide. Nederland gaat dat voorlopig niet doen, zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). De Nederlandse regering zal blijven spreken over ‘de kwestie van de Armeense genocide’.