Het Syrische leger is vrijdag een nieuw offensief begonnen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het doel? Het IS-bolwerk Raqqa, waar ook de Amerikanen en door hen gesteunde milities het sinds vorige week op hebben voorzien.
Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad wordt opnieuw bijgestaan door Rusland, dat luchtaanvallen uitvoert op stellingen van IS in de omgeving.
Offensief
IS wordt daarmee van alle kanten aangevallen. Het is het derde grote offensief dat deze week begon tegen de terroristen. Daarnaast wordt IS ook nog altijd in de Iraakse stad Fallujah aangevallen door een combinatie van het Iraakse leger en Amerikaanse luchtaanvallen.
Lees ook Raqqa en Fallujah onder vuur: wordt het ‘kalifaat’ weggevaagd?
Vooral Raqqa is daarbij van belang. Het feit dat het Syrische leger daags na het Amerikaans-Koerdische offensief begint, luidt volgens Arabische media het begin in van de ‘race om Raqqa’.
De Russen bombardeerden vrijdag stellingen van IS in de provincie Hama, vlakbij de grens met de Raqqa-provincie. Even verderop ligt de stad Raqqa, dat als ‘hoofdstad’ van het Syrische deel van het ‘kalifaat’ geldt.
Tegelijkertijd voeren de ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF), een combinatie van Koerdische en Arabische milities, aanvallen uit op IS in andere gebieden in de Raqqa-provincie en ook in de provincie Aleppo. De SDF wordt bijgestaan door de Amerikanen, tot eerdere ergernis van Turkije. Dat land weigert namelijk steun te verlenen aan Koerdische troepen.
Succesvol
Deze week naderden de SDF ook de stad Manbij, vlakbij de Turkse grens in een poging de laatste 80 kilometer aan grensgebied op IS te veroveren. Hiermee zou de belangrijkste toevoerroute voor IS worden afgesneden. Bij een succesvolle verovering van Manbij, worden zo’n 40.000 burgers uit de handen van IS gered.
Turkije heeft inmiddels impliciete steun verleend aan de SDF-militie, omdat het grootste gedeelte van de groep uit Arabische troepen, en geen Koerden, zou bestaan.
Het offensief van het Syrische leger, waartegen ook de Koerdische milities vechten, luidt een strijd in waarbij verschillende machten proberen IS uit Raqqa te verdrijven. Het Syrische leger en Rusland zouden Raqqa willen heroveren voordat het de Amerikanen lukt.
Van Syrische zijde is het in ieder geval het grootste offensief op IS sinds de herovering van de antieke stad Palmyra. Ook dat gebeurde in samenwerking met de Russen. Een militaire bron rept ook nog over een offensief op Deir al-Zor, dat op een grote route ligt tussen de Syrische en Iraakse IS-gebieden.