Wie de massamoord op de Armeniërs ‘genocide’ durft te noemen, krijgt het als vanouds aan de stok met Turkije. Ditmaal is paus Franciscus aan de beurt.
Grote boosheid bij de Turken, want de kerkvader heeft zaterdag opnieuw het woord ‘genocide’ in de mond genomen, en wel tijdens een driedaags bezoek aan Armenië.
Stap verder
Dat gebeurde eerst nogal aarzelend, aangezien de paus aanvankelijk refereerde aan de massamoorden tijdens de Eerste Wereldoorlog door het gebruik van de Armeense term Metz Yerghern (het Grote Kwaad). Maar toen ging hij plots een stap verder.
‘Helaas was die tragedie, die genocide, de eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw die mogelijk werden gemaakt door verwrongen raciale, ideologische of religieuze denkbeelden die de uitroeiing van complete volkeren tot gevolg had,’ aldus Franciscus. ‘Het is verdrietig dat de grote internationale partijen op dat moment de andere kant opkeken.’
Boos
De beschuldiging van genocide ligt -op z’n zachtst gezegd – erg gevoelig bij de Turken. De Turken geven toe dat er tussen 1915 en 1923 honderdduizenden Armenen zijn gedood, maar dat zou geen bewust geplande actie tegen de christelijke bevolking zijn geweest.
Hoe boos Ankara wordt als landen of wereldleiders het in hun hoofd halen de dood van 1,5 miljoen Armeniërs genocide te noemen, bleek wel begin juni. Even daarvoor had de Duitse Bondsdag besloten om de Armeense genocide officieel te erkennen.
Kruisvaarder
De ene na de andere boze reactie volgde – met Erdogans ‘bloedtest‘ als dieptepunt – maar echte vergelding bleef tot dusver uit. En nu heeft de paus dus wederom de toorn gewekt van Turkije. Hij heeft de ‘mentaliteit van een kruisvaarder‘, zegt vicepremier Nurettin Canikli.