D e Duitse erkenning van de Armeense genocide lokte felle reacties uit van de Turkse regering. Maar tot dusver bleven echte tegenmaatregelen uit. Laat Ankara de kwestie met een sisser aflopen?
Nee hoor, zegt de Turkse vicepremier Nurretin Canikli maandag. De Turkse regering beraadt zich nog op een passende reactie op het besluit van de Bondsdag – het Duitse parlement – om de massamoord op honderdduizenden Armeniërs te bestempelen als genocide. ‘Het is niet mogelijk voor ons om hier onverschillig over te doen,’ zegt Canikli.
Stappen
‘We zijn aan het kijken of het mogelijk is deze beslissing terug te draaien, of wat voor stappen we kunnen nemen.’ Vorige week maandag kwam de affaire op tafel tijdens een vergadering van het Turkse kabinet. ‘Het Duitse besluit heeft geen betekenis voor ons, maar toch zal het kabinet het ter sprake brengen,’ sprak een andere vicepremier, Numan Kurtulmus, eerder.
Hij zei niet te kunnen begrijpen waarom het Duitse parlement ‘zo’n leeg en onbeduidend besluit heeft geaccepteerd’. Tot dusver werd alleen de Turkse ambassadeur uit Duitsland teruggetrokken.
Naziverleden
En dreigende taal. President Recep Tayyip Erdogan denkt bijvoorbeeld dat er sprake is van een ‘Duits complot‘ tegen zijn land, en aarzelde zelfs niet om het naziverleden van Duitsland erbij te halen. Turks-Duitse parlementariërs die het in hun hoofd haalden om de Armeense genocide te erkennen, zouden volgens hem aan een ‘bloedtest’ moeten worden onderworpen, om te zien of zij wel ‘echte Turken’ zijn.
Dit soort woorden hebben effect. Bondsdagleden met Turkse wortels worden beschermd vanwege doodsbedreigingen naar aanleiding van de veelbesproken stemming. Een van is Cem Özdemir, voorman van de Groenen.
Na de Duitse erkenning van de Armeense genocide zijn Duits-Turkse politici niet meer veilig. Elf parlementsleden staan sinds kort onder constante politiebewaking en worden sterk afgeraden nog naar Turkije te reizen. Lees meer >
Hij is tevens de initiatiefnemer tot de wet. Het Duitse weekblad Der Spiegel berichtte zaterdag dat er ook een reisadvies was voor de parlementsleden, maar dat werd vandaag door het ministerie van Buitenlandse Zaken tegengesproken. Het ministerie sluit niet uit dat er alsnog een reisadvies komt.