De Europese Unie gaat over een paar dagen opnieuw in gesprek met Turkije over een eventuele toetreding tot de EU. De onderhandelingen worden volgende week donderdag opnieuw hervat.
Dat zegt althans een anonieme bron tegen persbureau AFP.
Deal
De onderhandelingsgesprekken die dan worden geopend zouden alleen gaan over ‘financiële zaken’. Het is in principe geen nieuws: het hervatten van onderhandelingsgesprekken (voor het einde van juni) met Turkije maakte deel uit van de omstreden migratiedeal die de EU sloot met het land. Die deal verloopt echter extreem stroef, en het is vooralsnog onduidelijk in hoeverre Turkije zich er nog aan houdt.
Volgens afspraken uit het veelbesproken migratieakkoord in maart krijgt Europa een Syrische migrant voor iedere migrant die van de Griekse eilanden terug naar Turkije wordt gestuurd. Met dit mechanisme – een een-op-een-uitruildeal – heeft de EU zich verbonden aan de opname van 72.000 Syriërs.
Dinsdag werd echter bijvoorbeeld bekend dat Turkije weigert om tientallen hoogopgeleide Syriërs naar Europa te laten doorreizen. Normaal gesproken wordt bij ‘resettlement’, het herplaatsen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten in Europese landen, de selectie van vluchtelingen uitgevoerd door UNHCR. Maar Turkije heeft aangegeven bij deze deal de selectie zelf voor zijn rekening te nemen. Anders is er geen deal, heeft Ankara laten weten.
Toch worden de toetredingsgesprekken voor het einde van juni opnieuw hervat. De eventuele toetreding van de Turken tot de EU is ook een hot topic binnen het Brexit-debat. Het Leave-kamp suggereert dat er daarmee ‘miljoenen Turken’ het land binnen zouden komen.
De Britse premier David Cameron benadrukt steeds dat het in ieder geval nog jaren zal duren voordat Turkije echt lid van de EU wordt, ook al is zijn regering officieel voorstander van een Turks lidmaatschap van de EU.
Islamitischer
Het grootste obstakel voor daadwerkelijke toetreding blijft nog altijd de mensenrechtensituatie in het land. Met name met de persvrijheid is het nu in het land slecht gesteld.
Regelmatig worden journalisten en andere critici van het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan opgepakt. Ook maken veel EU-lidstaten zich zorgen dat de steeds islamitischer wordende regering niet binnen de EU past.