Het lijkt weer koek en ei tussen de presidenten Recep Tayyip Erdogan (Turkije) en Vladimir Poetin (Rusland). De banden zijn aangehaald, in dien mate dat er zelfs wordt gesproken over samenwerking in Syrië.
Ze staan lijnrecht tegenover elkaar, Rusland en Turkije, als het om de oorlog in Syrië gaat. Immers, de Russen zijn verklaard bondgenoot van president Bashar al-Assad, terwijl Turkije juist steun verleent aan (islamistische) rebellen. En dan zijn er nog de Syrische Koerden, die vechten tegen Islamitische Staat (IS). Deze milities zijn Ankara een doorn in het oog. Moskou voorzag hen de afgelopen tijd juist van luchtsteun.
Hommeles
De toch al gespannen verhouding over de kwestie werd nog eens verder verdiept toen Turkije onverhoeds een Russisch gevechtsvliegtuig boven het Turks-Syrische grensgebied naar beneden schoot. Dat gebeurde eind november, en sindsdien is het hommeles tussen Ankara en Moskou. Tot deze week.
Erdogan had zo zijn redenen om een eind te maken aan het conflict en besloot een paar weken geleden al tot toenadering. Hij schreef een brief op verzoenende toon, kondigde aan te willen bellen met Poetin, en maakte excuses voor de dood van een van de piloten. De Russische president hapte aanvankelijk niet, maar besloot woensdag dan toch de strijdbijl te begraven.
Aanslag
Erdogan en hij spraken af dat ze elkaar in levende lijve zouden gaan ontmoeten. Ook zou het tijdens het telefoongesprek zijn gegaan over onder meer de bestrijding van terrorisme. Het belletje had plaats even na de bloedige aanslag op het Atatürk-vliegveld van Istanbul.
De solidariteit met de inwoners van Istanbul moet onvoorwaardelijk zijn. Maar met Erdogan? Dat niet, vindt Afshin Ellian. Lees zijn blog hier >
Maar wellicht volgt er zelfs meer. We zouden samen moeten optrekken om een ‘politieke oplossing’ voor Syrië mogelijk te maken, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu volgens het Russische staatspersbureau TASS. Na de aanval in Istanbul op dinsdag, waarbij 44 mensen om het leven kwamen, is die samenwerking noodzakelijk, vindt hij. ‘Het is essentieel dat de gesprekken tussen de strijdende Syrische partijen worden hervat.’ Op die manier kan ook IS de genadeklap worden toegebracht, is de redenering.