Honderden rechters ontslagen, meer macht voor Erdogan

Foto: AFP

Het Turkse parlement heeft een controversiële wet aangenomen die een reorganisatie van de rechterlijke macht voorschrijft. Puur om de rechtsgang te versoepelen, zeggen voorstanders. Een poging om de overgebleven kritische rechters eruit te gooien, meent de Turkse oppositie.

Onderdeel van de wet is om alle 711 rechters van de twee hoogste rechtbanken van het land te ontslaan, schrijft persbureau Reuters. Ze zullen allemaal opnieuw moeten solliciteren op hun oude baan. Een klein deel krijgt zijn baan terug.

De Hoge Raad van Rechters, dat valt onder het ministerie van Justitie en onlangs al een grote ontslagronde zag, bepaalt wie de gelukkigen zijn. Een kwart van de rechters zal direct door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan worden gekozen.

Minder rechters
De Turkse AK-partij zegt dat de reorganisatie het rechtssysteem gestroomlijnder zal maken, onder meer omdat er zo’n 400 rechters minder zullen zijn na de veranderingen. De partij van Erdogan heeft een meerderheid in het Turkse parlement en kon de plannen dus zelf doordrukken. Wel werd drie dagen lang over de wet gedebatteerd.

Afshin Ellian na aanslag in Istanbul: Wel solidair met de Turken, niet met Erdogan

De grootse oppositiepartij, CHP, noemt de veranderingen ongrondwettelijk en stapt naar het Turkse hof. De partij betoogt dat de wet een nieuwe poging is om aanhangers van Fethullah Gülen, de aartsrivaal en voormalige bondgenoot van Erdogan, uit machtige posities te krijgen. Het zou het ook makkelijker maken voor Erdogan om de Turkse grondwet aan te passen en zijn macht als president te vergroten.

Beledigingen
Of er nog iets aan de wet gedaan kan worden, is twijfelachtig. Naar verwachting worden de nieuwe rechters zo snel gekozen door Erdogan en de Hoge Raad van rechters, dat een oordeel van het Constitutionele Hof de wet niet meer kan terugdraaien.

Het Turkse rechtssysteem wordt al langer bekritiseerd, onder meer door de Europese Unie, omdat die president Erdogan directe invloed zou hebben op de rechterlijke macht. Zo zijn honderden journalisten, activisten en academici die kritiek hadden op Erdogan, opgepakt en veroordeeld tot celstraffen. In 2014 en 2015 werden 1.845 rechtszaken aangespannen tegen mensen die de Turkse president zouden hebben beledigd.