De Turkse autoriteiten hebben maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten. De nieuwe arrestaties zijn onderdeel van een lopend onderzoek naar de invloed van de islamitische prediker Fethullah Gülen in Turkije, na de mislukte staatsgreep.
De bekende politiek commentator en voormalig parlementariër Nazli Illicak is een van de journalisten die Ankara in het vizier heeft, schrijft Hurriyet.
De zoveelste arrestatiegolf
Illicak was al eens eerder het mikpunt van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, nadat zij zich in 2013 kritisch had uitgelaten over een corruptieschandaal waarbij ministers waren betrokken. De prominente journalist werd vervolgens ontslagen bij haar werkgever, Daily Sabah, een pro-regeringskrant in Turkije. Maar ze hebben haar nog niet kunnen arresteren. Volgens Hurriyet is het niet duidelijk waar zij zich precies bevindt. Ze was niet in haar huis in Istanbul. De autoriteiten vermoeden dat zij wellicht in Bodrum is.
Het is de zoveelste arrestatiegolf na de mislukte coup door een deel van het leger.
De reacties in Europese hoofdsteden op de coup en de nasleep van de coup in Turkije kunnen alleen worden begrepen tegen de achtergrond van eerder al te rooskleurige beelden van Turkije en Turkije’s president Recep Tayyip Erdogan. Het kan nog een meevaller blijken voor de EU, schrijft Syp Wynia >
In het begin waren het vooral militairen die voor deze putschpoging werden gestraft. De Turkse autoriteiten hebben inmiddels meer dan 60.000 soldaten, politiefunctionarissen, rechters, leraren, ambtenaren en anderen aangehouden, geschorst of ontslagen in de dagen na de couppoging. Volgens Erdogan zitten er nu 13.165 personen achter slot en grendel, ‘en zijn de ondervragingen van anderen in volle gang’. De Turkse president maakte nog eens duidelijk waar het hem om te doen is: een volledige ontmanteling van de ‘terreurorganisatie’ van Gülen – zijn aartsvijand. Hij zetelt in de Verenigde Staten, maar hij ontkent elke betrokkenheid bij de afgeslagen coup.
‘Turkije mag geen EU-lid worden’
De laatste ontwikkelingen in Turkije leidden ertoe dat het land voorlopig geen EU-lid kan worden, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vandaag tegen de Franse tv-zender France 2. Volgens de Luxemburger stopt het hele onderhandelingsproces – dat al sinds 2005 loopt – sowieso onmiddellijk als de Turken besluiten de doodstraf weer in te voeren.
Hij staat daarmee op hetzelfde standpunt als de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij liet bij monde van haar woordvoerder weten dat het onder de huidige omstandigheden ondenkbaar is dat er een nieuw hoofdstuk wordt aangesneden. De reactie van de Turkse regering op de poging tot staatsgreep van afgelopen weekeinde staat dat niet toe, aldus Berlijn. De bondskanselier wordt vanuit haar eigen partij CDU/CSU onder druk gezet om de toetredingsonderhandelingen te staken.
CSU-voorzitter Horst Seehofer ‘EU moet nu breken met Turkije.’ Lees meer >