Boris Johnson maakte gisteren een spectaculaire terugkeer naar de politiek: hij werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. De nieuwe Britse premier Theresa May beloofde een ‘verenigd’ kabinet met een combinatie van Remainers en Brexiteers op te richten.
Of zij de vrede kan laten terugkeren bij de Conservatieven, moet nog blijken. Wel is haar kabinet een stuk rechtser en conservatiever dan verwacht, naar aanleiding van de laatste grote toespraken van de nieuwe premier. De belangrijkste benoemingen.
Minister van Financiële Zaken
Philip Hammond werd al langere tijd aangewezen als favoriet van May. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken is de eerste ‘Chancellor’ (Fiannciële Zaken) sinds Norman Lamont in 1990 die een economische opleiding heeft afgerond. Zijn voorganger, George Osborne, werd ontslagen. Hij was een felle ‘Remain’-activist en werd gezien als de rechterhand van David Cameron.
“He has been interviewed with some very famous people” @afneil recalling Philip Hammond in 2010 #bbcdp interview https://t.co/mB2NhzhUwv
— DailySunday Politics (@daily_politics) 14 juli 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Minister van Buitenlandse Zaken
Ongetwijfeld de benoeming waarmee May vriend en vijand verraste: de controversiële en flamboyante Boris Johnson zal Groot-Brittannië vertegenwoordigen op het internationale toneel. Hij heeft als burgemeester van Londen vaak onderhandeld met andere grote steden, maar staat niet bepaald bekend als kalme diplomaat.
Overigens zal de Brexiteer weinig met de EU-onderhandelingen te maken hebben. Die taken zijn (bewust) weggelegd voor Brexit-minister David Davis en Liam Fox, verantwoordelijk voor internationale handel.
Minister van Binnenlandse Zaken
Amber Rudd werd door May benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken, hetoude ambt van de premier. Rudd zit pas sinds 2010 in het parlement en klom al snel op tot energieminister in het kabinet van Cameron. Zij is een van de weinige vrouwen, terwijl verwacht werd dat May een groot aantal vrouwelijke ministers zou aanwijzen.
Minister van Justitie
Liz Truss werd als derde minister aangewezen. Zij vervangt Michael Gove, de Brexiteer die zich ook verkiesbaar stelde als Conservatieven-leider en premier. Gove werd door May ontslagen, terwijl Fox, ook een oud-premierskandidaat, wel een ministeriële positie kreeg toegewezen. Justine Greening werd benoemd tot minister van Onderwijs en volgt daarmee Nicky Morgan op, een ‘Remain’-activist die Gove steunde.
Minister van Volksgezondheid
Jeremy Hunt blijft aan als minister van Volksgezondheid. Hij ligt al maanden overhoop met de jonge doktoren van de Nationale Gezondheidszorg (NHS). Veel ingewijden hadden verwacht dat hij zou worden vervangen.