De Britten zijn in afwachting van hun nieuwe premier Theresa May, die woensdag wordt geïnstalleerd als opvolger van David Cameron. Zij moet haar land uit de EU leiden, maar dat hele proces kan nog wel eens lang op zich laten wachten.
De onderhandelingen die met de Brexit gepaard gaan, kunnen pas worden begonnen zodra Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon wordt geactiveerd.
Philip Hammond, in elk geval nog een dag de minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwt dat het zeker vier tot zes jaar kan duren vooraleer de Britten de Unie hebben verlaten, schrijft The Telegraph.
Langer dan de Tweede Wereldoorlog?
Hij beantwoordde een listige vraag van de leider van de Schotse Nationale Partij in het Lagerhuis, Alex Salmond. ‘Gaan de onderhandelingen over een Brexit soms langer duren dan de Tweede Wereldoorlog?’ Hammond: ‘Een nieuw akkoord tussen de EU en Groot-Brittannië moet sowieso worden geratificeerd door de 27 nationale parlementen. Als we kijken naar het verleden, blijkt dat de ratificatie van dit soort EU-verdragen zeker vier jaar duurt. En dan is de onderhandelingstijd nog niet eens meegeteld.’
Sneller dan verwacht heeft het Verenigd Koninkrijk een nieuwe premier, Theresa May. De Europese Unie (EU) hoopt dat de Brexit-procedure door de aanstelling in een stroomversnelling komt. Lees meer >
May, als minister van Binnenlandse Zaken een voorstander van Remain, benadrukte nog eens dat een Brexit ook echt een Brexit is. De keuze van de Britse kiezer blijft dus fier overeind, is haar belofte. ‘En we gaan er een succes van maken.’ Maar ze kan de beslissing om Artikel 50 over dit jaar heen tillen – en misschien zelfs wel over de Duitse en Franse verkiezingen in 2017.
Relatie tussen EU en Groot-Brittannië
‘Belangrijk is dat we het juiste tijdpad volgen om een goede deal te sluiten voor het Verenigd Koninkrijk,’ zei zij ruim een week geleden. Kortom: als de Britten er zelf klaar voor zijn. EU-leiders zetten May intussen al flink onder druk. ‘Hoe langer de onzekerheid duurt, hoe groter de gevolgen (zijn) voor de economie, zowel voor de Britse als de Europese,’ zegt de Franse eurocommissaris eurocommisaris Pierre Moscovici.
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat de nieuwe regering in Londen straks haast maakt. Ze wil snel duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de 27 EU-lidstaten. ‘Het Verenigd Koninkrijk moet snel helderheid verschaffen over hoe het de relatie met de Europese Unie wil vormgeven,’ zei de bondskanselier in Berlijn.