Maanden was het rustig in het luchtruim boven de Jemenitische hoofdstad Sana’a, maar die stilte is dinsdag in alle vroegte doorbroken. De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft opnieuw toegeslagen met een verwoestend bombardement.
Inwoners in het eeuwenoude Sana’a meldden te zijn gewekt uit hun slaap door de bommen. Een van hen, Ruaa Alsufi (27), zegt tegenover Elsevier.nl dat ‘mensen het eerst niet doorhadden dat opnieuw een luchtaanval plaatshad’.
Eindexamenperiode in Jemen
Sinds juni – de Ramadanmaand – waren er geen Saudische jets meer verschenen boven Sana’a. ‘Maar om eerlijk te zijn, maken we ons niet echt meer zorgen. We zijn er inmiddels wel aan gewend.’ Ze leeft zelf in Hadda – een plek die ver verwijderd is van het nieuwste bombardement. Toch waren de knallen wel degelijk te horen. Ook Hajer Ali Alnahari (27) maakt zich niet zozeer zorgen over de bombardementen, maar meer over de economische en financiële gevolgen van de oorlog. Heeft de Jemenitische bank straks nog wel voldoende geld in kas om een humanitaire ramp te voorkomen? Ze zag vanochtend de rookpluimen opstijgen, toen ze op weg was naar haar werk.
Maar het leven gaat door. Het is een belangrijke periode voor studenten in Jemen, aangezien de komende twee weken de eindexamens worden gehouden.
#HappeningNow #Yemen Elementary school students are doing their final sciences exam under the deadly airstrikes.
— Manal Althurairi (@ManalAlthurairi) August 9, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
My daughter Asma is having now her 9th grade national exam under heavy bombing in Sanaa. God protect #Yemen pic.twitter.com/ajxZFEzjw6
— Mohammed Al-Asaadi (@alasaadim) August 9, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Er zouden zeker negen doden zijn gevallen bij een luchtaanval op een chipsfabriek in het Nahda-district. Verder waren er bombardementen op een presidentieel complex en een militaire basis, meldt persbureau Reuters. De Saudiërs hebben de internationale luchthaven van Sana’a voor ten minste drie dagen afgesloten. Een klap voor de Jemenieten – het vliegveld biedt hen de enige verbinding met het buitenland. Ook de meeste hulpgoederen komen zo het land binnen.
Veel slachtoffers door oorlog
Die zijn hard nodig. De burgeroorlog, die is uitgegroeid tot een regionaal conflict, heeft al veel mensen het leven gekost. Duizenden zouden zijn omgekomen, sinds Saudi-Arabië zich met het conflict ging bemoeien. De door hen geleide Arabische coalitie geeft luchtsteun aan de regeringstroepen, die strijd leveren tegen de Houthi-rebellen. Die worden op hun beurt weer gesteund door Iran, de sjiitische aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië.
Saudi-Arabië richtte in maart een enorm bloedbad aan op een markt in Jemen. Waar is Saudi-Arabië eigenlijk mee bezig?
De Houthi’s hebben grote delen van Jemen in handen, waaronder Sana’a, tevens het machtscentrum van het land. Regeringsgezinde troepen van de verdreven president president Abed Rabbo Mansur Hadi – die internationaal wordt erkend als de wettige leider van het land – proberen de stad weer in handen te krijgen. De bombardementen van Saudi-Arabië en andere Arabische Golfstaten hebben een oplossing voor het conflict niet dichterbij gebracht. Dit weekeinde nog werden gesprekken over het beëindigen van de gevechten opgeschort.