De 33-jarige Algerijn die zaterdag in het Belgische Charleroi twee agentes in hun gezicht heeft verwondt met een kapmes, verbleef illegaal in België en negeerde twee bevelen om het land te verlaten. Maar hij was ‘niet bekend bij het Belgische gerecht’.
‘Hij heeft een blanco strafblad,’ zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij was niet bekend voor ‘terroristische doeleinden’, maar ook niet voor andere dingen.
‘Dat de Algerijnse man gekend was bij het gerecht is niet waar,’ aldus Francken. Het ‘enige’ waarvoor hij bekend zou zijn, is ‘voor het wisselen van zijn busabonnement met zijn broer. En hij werd ooit betrapt op het bezit van hasj of andere drugs,’ zegt hij tegen De Standaard. Die feiten werden allen geseponeerd.
Geen verdrag met Algerije
Wel verbleef hij sinds 2012 illegaal in België. Het werd hem al twee keer opgedragen om het land te verlaten. Dat bevel negeerde hij. Omdat België en Algerije geen uitwisselingsakkoord hebben, is het nooit tot een uitzettingen gekomen.
Francken uit zijn ongenoegen over de situatie met Algerije. ‘Gedwongen terugkeer naar dat land is al jaren problematisch,’ zegt hij, ‘ondanks jaren van Europese en bilaterale onderhandelingen’. Eerder werd een dergelijk akkoord wel met Marokko bereikt.
Daarnaast verbleef hij niet in een gesloten asielzoekerscentrum. Ook dat is volgens Francken te wijten aan het ontbreken van een uitwisselingsakkoord, en de ‘karige plaatsen’ die hij moet verdelen. ‘Als het land keer op keer weigert landgenoten opnieuw op te nemen, heeft het weinig zin om ze daar op te vangen,’ zegt hij.
Autoriteiten starten terreuronderzoek
De 33-jarige Algerijn hakte zaterdag met een machete in op twee agentes, die zouden hebben geprobeerd om hem te beletten zijn aanval voort te zetten. Dat moesten zij wel bekopen met ernstige verwondingen in gezicht en nek. Ook moesten ze een tijd in kunstmatige coma worden gehouden. Voordat hij ze aanviel, schreeuwde hij ‘Allahu Akbar’ – een duidelijke aanwijzing dat hij een terroristisch motief had. De aanslag is daarnaast opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS).
De autoriteiten zijn een terreuronderzoek gestart. De Belgische premier Charles Michel sprak zaterdag van een terreurdaad. In de nacht van zaterdag op zondag zijn al twee huiszoekingen gedaan in Charleroi en omgeving.