Turkije eist twee keer levenslang tegen Gülen voor onder meer ‘fraude’

Gülen Foto: EPA

De Turkse openbare aanklager wil ervoor zorgen dat Fethullah Gülen nooit meer op vrije voeten komt. Tegen de prediker, die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep, wordt twee keer levenslang en een extra gevangenisstraf van 1.900 jaar geëist.

De krant Hurriyet meldt dat Turkije aanklacht heeft gepubliceerd tegen Gülen van meer dan 2.500 pagina’s, zogenaamd naar aanleiding van een onderzoek dat in september 2015 van start ging. Hij is echter alleen de hoofdverdachte: in totaal worden 111 verdachten genoemd. Dertien daarvan zijn al gearresteerd.

Financiering van terreur

Gülen zou onder meer een terroristische organisatie hebben opgericht en geleid en terreur hebben gefinancierd. Ook zou hij hebben geprobeerd de grondwet te wijzigen en de overheid af te zetten. Daarnaast wordt de prediker beschuldigd van fraude. Dat gaat vooral om het wegsluizen van in Turkije opgehaald geld naar de Verenigde Staten, waar Gülen sinds 1999 woont.

In juni voerde een team gespecialiseerd in financiële misdaad een aantal huiszoekingen uit in Istanbul. Dit was naar aanleiding van de beschuldigingen dat aanhangers van Gülens ‘terroristenorganisatie’ financiële fraude zouden hebben gepleegd en dat zij informatie zouden hebben gelekt van concurrerende organisaties.

Na de mislukte staatsgreep van 15 juli heeft Turkije een ‘heksenjacht’ geopend op de prediker, een voormalig bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Gülenisten, zoals de aanhanger van de 75-jarige geleerde heten, zouden verantwoordelijk zijn voor de coup en volgens Erdogan gaf Gülen het bevel voor de militaire actie.

Heksenjacht op Gülen

2016-07-16 16:16:25 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer aangiften en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

Een groot aantal Gülenistische scholen is gesloten en Turkse autoriteiten hebben tienduizenden Turken, voornamelijk ambtenaren, gearresteerd sinds de staatsgreep. Ook zet Turkije alles op alles om Gülen uitgeleverd te krijgen – om hem vervolgens op te sluiten.

De Turkse premier Binali Yildirim, de rechterhand van Erdogan, gaf al eerder aan dat er geen compromis mogelijk is: de Verenigde Staten moeten Gülen uitleveren. Volgens Yildirim zal Turkije niet akkoord gaan met een alternatieve oplossing. De opmerkingen zetten de relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije verder op scherp en het anti-Amerika-gevoel groeit ondertussen flink onder de Turkse bevolking.