Turks ‘stemmenkanon’ Belgische socialisten uitgezet om opruiende uitspraken

Koc blijft vooralsnog actief als onafhankelijk partijlid - Foto: AFP

De Belgische Socialistische Partij Anders (sp.a) heeft de ondervoorzitter van de Limburgse provincieraad Ahmet Koc uit de partij gezet. Aanleiding hiervoor zijn uitspraken die hij op sociale media deed na de mislukte staatsgreep in Turkije vorige maand.

Koc was een ‘stemmenkanon van de Turkse gemeenschap’, schrijven Belgische media.

De reden voor zijn ontslag zijn uitspraken die hij deed na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Op zijn Facebook-pagina schaarde Koc zich luidkeels achter de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zou hij hebben opgeroepen tot geweld tegen Turkse Belgen die dat niet doen. ‘Allah, bescherm ons tegen de landverraders,’ schreef hij. ‘Mensen, kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen’.

Koc zelf reageert wrokkig op zijn ontslag: ‘John Crombez (de partijleider, red.) hoopt hiermee een paar extreemrechtse stemmen te winnen,’ zegt hij in reactie tegen de Belgische krant De Morgen.

Uitspraken in strijd met waarden van de partij

Volgens de tuchtcommissie van de sp.a zijn de uitspraken van Koc in strijd met de waarden en statuten van de partij. ‘Als politiek mandataris dient hij een voorbeeldfunctie te vervullen, mensen te verenigen en de democratische waarden te respecteren en uit te dragen,’ aldus de tuchtcommissie. Volgens de commissie heeft hij ‘gemeenschappen’ tegen elkaar opgezet.

Daarnaast zou Koc betrokken zijn geweest bij rellen in de buurt van een gebouw in Beringen dat banden heeft met de organisatie van de islamitische prediker Fethullah Gulen, die door Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de staatsgreep. Koc ontkent bij de rellen betrokken te zijn geweest: ‘dikke bullshit,’ noemt hij het.

Partijlid schaarde zich eerder ook achter Erdogan

Eerder dit jaar zorgde Koc ook al voor onrust bij de partijleiding tijdens de rel tussen Erdogan en de Duitse komiek Jan Bohmermann. Partijvoorzitter John Crombez verklaarde toen dat Turkije geen loopje met de vrijheid van meningsuiting moest nemen. Koc ging daar tegenin en zei: ‘de grens ligt bij beledigen. Iemand publiekelijk een geitenneuker noemen is toch een belediging. We zijn allemaal mensen, ook de president’.

De kwestie doet denken aan het opstappen van Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk uit de PvdA, na langdurige ruzie met de partijtop over het eigen integratiebeleid.

Hoewel zij zelf opstapten, bleek later dat ze in de clinch lagen met fractieleider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. De twee eisten onder meer dat er een Turkse medewerker integratie zou komen voor de fractie, en ook vonden ze minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher ‘te kritisch’ over Turkse organisaties als Milli Gorus.

De partij had lang geprobeerd hen binnenboord te houden, omdat ze veel Turkse stemmers opleverden. Zij begonnen uiteindelijk hun eigen partij, DENK.

Of Koc dat ook van plan is, is nog maar de vraag. ‘Zoiets beslis je niet in één dag,’ zegt hij zelf. Voorlopig blijft hij zitten als onafhankelijk parlementslid.