Een akkoord tussen de EU en Canada over het delen van passagiersgegevens om terrorisme tegen te gaan, is in strijd met Europese grondrechten. Dat stelt althans Paolo Mengozzi, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.
Op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld legde het Europees parlement de omstreden deal voor aan het Hof in Luxemburg. Met name de wijze waarop er met gegevens over en weer werd gestrooid, zonder echte aanleiding, leverde veel kritiek op vanuit het Europees Parlement veel.
In strijd met Europese grondrechten
De Italiaanse advocaat-generaal Mengozzi stelt de parlementsleden in hun gelijk. Diverse onderdelen van de deal zijn volgens hem niet alleen in strijd met de Europese grondrechten, maar ook met eerdere uitspraken van het Europese Hof omtrent.
Pijnlijk voor Snowden-fans: Europa heeft NSA nodig
Mengozzi biedt in zijn advies wel een uitweg. Hij reikte de partijen een herziende versie aan, waardoor de deal wel zou overeenkomen met de grondrechten van de EU. Een groot deel van de data-uitwisseling wordt dan echter geschrapt.
Zo bepleit de advocaat-generaal dat het gebruik van de gedeelde gegevens niet goed is afgesloten binnen de deal. Niet duidelijk is in hoeverre de gegevens bijvoorbeeld geheim moeten worden gehouden. Ook is niet goed beargumenteerd waarom Canada de gedeelde informatie vanuit de Europese Unie vijf jaar lang mag opslaan.
Europese rechters zijn aan zet
Europarlementariër In ’t Veld reageerde verheugd. Zij noemde de uitspraak van Mengozzi ‘glashelder’. ‘De strijd tegen terreur moet binnen fatsoenlijke, wettelijke kaders plaatsvinden.’ In ’t Veld hoopt daarnaast dat de Europese rechters in Luxemburg het advies zo snel mogelijk zullen overnemen.
Een advies van de advocaat-generaal geldt als niet-bindend, maar wordt in de meeste gevallen wel gevolgd door de rechters van het Europese Hof.