Erdogan negeert kritiek van oppositie en zet burgemeesters af

Een Turkse vrouw in Diyarbakir wordt opgepakt door de Turkse politie. Foto: AFP

De Turkse regering heeft de burgemeesters van 28 Turkse steden afgezet en vervangen door ambtenaren die loyaal zijn aan Recep Tayyip Erdogan. Steun voor Erdogans zuivering van de Turkse oppositie brokkelt snel af.

De 28 democratisch verkozen burgemeesters die zijn afgezet, waren allen werkzaam in gemeentes in het zuidoosten van Turkije, het gebied waar veel Koerden wonen. Volgens de Turkse regering hielpen de burgemeesters terreurorganisatie PKK en in een aantal gevallen de organisatie van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen.

De meeste van de burgervaders waren actief voor de Koerdische HDP-partij, die zegt geen formele banden te onderhouden met de PKK. De gemeentes worden nu geleid door ambtenaren van het regime, meldt persbureau Reuters. De afzettingen leidden zondag in Turkse steden als Suruc en Diyarbakir tot opstootjes tussen de bevolking en de politie.

‘Deze mensen kunnen toch niet allemaal terroristen zijn?’
De zuivering is onderdeel van Erdogan nieuwste offensief tegen de Koerden, waarbij ook meer dan 11.000 leraren werden geschorst vanwege banden met de PKK. Zondag beloofde de Turkse president nogmaals ‘de PKK-plaag’ te beëindigen.

De ogenschijnlijke politieke eenheid die ontstond na de mislukte coup in Turkije, lijkt daardoor definitief voorbij. HDP noemt de acties in het zuidoosten een ‘administratieve coup’ die ‘de problemen in Koerdische steden onoplosbaar maakt’.

Ook CHP, de grootste oppositiepartij, is steeds kritischer over Erdogans zuivering. Oppositieleider Kemal Kilicardoglu beschreef Erdogans acties vrijdag als een ‘heksenjacht’ bedoeld om alle tegenstanders uit de weg te nemen. ‘Als al deze 11.285 leraren banden hebben met een terreurorganisatie, waar was deze regering dan 14 jaar mee bezig?’ vroeg Kilicardoglu cynisch.

Van politieke vrienden terug naar politieke tegenstanders
Afgelopen maand stond Kilicardoglu nog zij-aan-zij met Erdogan tijdens een grootschalige demonstratie voor de Turkse democratie. Zowel CHP als de nationalistische MHP gelooft dat Gülen achter de mislukte coup zit en steunden vooralsnog de acties van de AK-partij.

Dat is nu veranderd, belooft de oppositieleider. ‘Als je het land wil besturen uit gevoelens van haat en wraak, dan ga je ook leed veroorzaken voor veel onschuldige mensen. Dat punt is bereikt.’