Hollande in Calais: de Britten kunnen veel meer doen

Hollande brengt een bezoek aan Calais - bron:AFP

De Franse president François Hollande besteedt alsnog aandacht aan de grote migratieproblemen in Calais, maar pas nadat zijn rivaal op rechts Nicolas Sarkozy een bezoek bracht aan de Franse havenstad. Hollande is er nu ook. Maar zelf kijken in het provisorische migrantenkamp, dat wil de impopulaire president niet.

Oud-president Sarkozy is de mogelijke tegenstander van Hollande bij de presidentsverkiezingen van komend voorjaar. Hij denkt munt te kunnen slaan uit de nijpende situatie rond Calais, die maar niet wordt opgelost.

Scoren tijdens de presidentsverkiezingen

Vorige week bracht hij een bezoek aan de stad. Ook voor Front National-leider Marine Le Pen is de migratieproblematiek in Calais een belangrijk issue, waarmee ze denkt te kunnen scoren tijdens de verkiezingen. Hollande, die erg laag in de peilingen staat, kon dus eigenlijk niet anders dan zich erover uit te spreken. Tot dusver maakte hij weinig woorden vuil aan het asielbeleid.

Maar onlangs beloofde hij het kamp volledig te ontmantelen. Vandaag probeert hij de ‘vermoeide inwoners’ van Calais tegemoet te komen door hen voor te spiegelen dat ‘een oplossing nabij’ is. Het is in elk geval de bedoeling dat de migranten er weg zijn voordat de winter invalt. De kampbewoners moeten worden verdeeld over opvangcentra in het land.

Hollande onder steeds meer druk:  zo wil hij de onrust rond Calais de kop indrukken
2016-09-24 10:20:12 French President Francois Hollande delivers a speech during the 123rd National Firefighters Congress in Tours on September 24, 2016. / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT

Blokkades en demonstraties

Hollande sprak met bestuurders, politieagenten, burgers, en ondernemers, maar ging het kamp zelf niet in. In de tenten en andere constructies zitten tussen 8.000 en 9.000 migranten uit onder meer Afghanistan, Eritrea en Sudan die vanwege economische redenen naar Groot-Brittannië willen trekken, aan de overkant van het Kanaal.

Ze nemen bij hun pogingen grote risico’s, die niet alleen het leven van henzelf in gevaar brengen, maar ook dat van treinpassagiers en vrachtwagenchauffeurs. Niet voor niets waren de afgelopen tijd geregeld blokkades en demonstraties vanwege de overlast door migranten. De Fransen vinden dat ze eigenlijk de grenzen van Groot-Brittannië aan het bewaken zijn, en daarom worden de Britten opgeroepen om verantwoordelijkheid te nemen. ‘Ze moeten ons helpen,’ eist Hollande, of ze nu voor een Brexit hebben gekozen of niet. Hij sprak zich niet uit over het lokale plan een muur te bouwen langs de snelweg om migranten te weren. Volgens France 24 wordt die muur gefinancierd door de Britse autoriteiten.