‘Knieval voor Turkije’: Duitsland gaat afstand doen van genocide-erkenning

Merkel na de genocide-erkenning door de Duitse Bondsdag - Foto: AFP

Duitsland lijkt toe te gaan geven aan Turkije. De Duitse regering zou nadrukkelijk afstand willen nemen van een parlementaire resolutie waarin de Armeense volkerenmoord van 1915 officieel tot genocide wordt bestempeld.

In ruil voor deze ‘handreiking’ zouden Duitse autoriteiten weer toegang krijgen tot de troepen die gestationeerd zijn op de Turkse luchtbasis Incirlik. De regering komt binnenkort met een verklaring dat zij niet is gebonden aan de genocideresolutie van het parlement, meldt Der Spiegel.

Woordvoerder moet het klusje klaren

Volgens de informatie die het weekblad in handen kreeg – een afspraak tussen de Bondskanselarij en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, zal regeringswoordvoerder Steffen Seibert de taak op zich nemen om die verklaring te geven. De minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bedankte ervoor, en als de Duitse bondskanselier Angela merkel zou komen opdraven zou dat als een ‘knieval’ voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan worden gezien. Nu wordt er gesproken van een ‘politiek gebaar’.

Het Duitse parlement stemde in juni met een meerderheid voor de genocide-erkenning. Nu mogen Duitse parlementariërs niet naar de luchtbasis, die in het zuidoosten van Turkije ligt en door NAVO-bondgenoten wordt gebruikt in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Duitse parlementariers wilden eerder een bezoek brengen aan Incirlik, maar dat werd geblokkeerd door de Turkse regering.

Bondsdag stemde bijna unaniem voor

De Duitse regering moet van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu afstand nemen van een eerdere stemming om de Armeense genocide te erkennen. ‘Het hangt af van de stappen van Duitsland. Als ze de benodigde stappen ondernemen, dan zullen wij het bezoek goedkeuren,’ aldus Cavusoglu tijdens een persconferentie maandag. Eerder dreigde Duitsland zich nog terug te trekken van de luchtbasis en uit te wijken naar andere landen, als er geen autoriteiten op bezoek mochten komen, maar het lijkt er nu toch op dat de Duitsers op Incirlik willen blijven.

De regering van Merkel liet eerder al weten de erkenning van de genocide, die vooral symbolisch is, geen goed idee te vinden. Toch stemde de Bondsdag bijna unaniem voor de resolutie.