Het asielverzoek van zeven van de acht Turkse soldaten die zijn gevlucht na de mislukte staatsgreep is afgewezen. Het gaat om acht soldaten die enkele uren na de mislukte staatsgreep in een militaire helikopter Noord-Griekenland binnenvlogen.
De advocaat van de Turkse militairen, Stavroula Tomara, zegt dat de beslissing geen asiel te verlenen een ‘politiek doel’ dient. De Turkse autoriteiten verdenken de militairen van deelname aan de mislukte staatsgreep van 15 juli, maar de soldaten beweren daar niets mee te maken te hebben.
Netelige kwestie: Turkse diplomaten vragen asiel aan in Duitsland
Niet genoeg bewijs voor onschuld
‘We zijn naar Griekenland gekomen om onze levens veilig te stellen, niet om pionnetjes te worden van het buitenlandbeleid van deze landen en gedupeerd te worden door onderlinge afspraken,’ zeggen de militairen in een brief, gepubliceerd door hun advocaat. ‘Zelfs in ons eigen land worden we niet bestempeld als terroristen.’
Het asielbestuur in Griekenland heeft namelijk aangegeven dat er niet genoeg bewijs is dat de militairen inderdaad niet betrokken waren bij de mislukte coup, meldt persbureau Reuters. Drie van de acht soldaten kregen eerder een afwijzing, terwijl vier van hen op dinsdag hoorden dat ook hun asielverzoek niet gegrond is verklaard. De achtste asielzoeker heeft nog geen reactie ontvangen op zijn aanvraag.
Tienduizenden arrestaties
Turkije eist op haar beurt de uitlevering van deze ‘landverraders’. Twee dagen na de staatsgreep werden de militairen vervolgd voor het ‘illegaal betreden en het misbruiken van het Griekse luchtruim’. Ze kregen later wel toestemming en extra tijd om een asielargument voor te bereiden.
Turkse ‘couppleger’ vraagt asiel aan in Amerika
In Turkije zijn in de laatste maanden tienduizenden ambtenaren gearresteerd als reactie op de mislukte staatsgreep. Turkse autoriteiten eisten op dinsdag dat meer dan honderd politieagenten worden gearresteerd. De politie lijkt het nieuwe doelwit van de autoriteiten te zijn in het onderzoek naar de gefaalde couppoging.