De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton kan met opgeruimd gemoed naar de verkiezingsdag toewerken. Recherchedienst FBI heeft besloten haar niet te vervolgen voor het versturen van e-mails via een privéserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.
Dat schrijft FBI-directeur James Comey in een brief aan het Congres, die zondag is verstuurd.
Plotseling werd de e-mailzaak heropend
De FBI concludeerde in juli Clinton niet strafrechtelijk te vervolgen voor de e-mailaffaire. Eind oktober werd de zaak plotseling heropend. Maar tot nieuwe bevindingen heeft dat niet geleid. ‘Gebaseerd op ons onderzoek, hebben we niet de conclusie veranderd die we in juli naar buiten hebben gebracht,’ is te lezen in de brief van Comey. Het is goed nieuws voor Clinton en haar campagneteam. ‘We waren er altijd zeker van dat niets de conclusie in juli zou veranderen. Nu heeft directeur Comey dat bevestigd,’ is de reactie binnen de Clinton-gelederen.
Er was, toen de FBI-chef twee weken geleden met het opvallende nieuws op de proppen kwam, grote boosheid bij de Democraten. Waarom juist op dit moment? De ophef was meteen voelbaar in de peilingen voor Clinton. Haar Republikeinse tegenstander Donald Trump was bezig aan een opmars, nadat hij maandenlang op grote achterstand stond in de polls.
De finale van de ongekend harde race naar het Witte Huis. Hierop moet u deze dagen letten >
'Hillary Clinton is schuldig'
Nadat het even stil bleef vanuit het Trump-kamp, was daar zondagavond toch zijn reactie. Volgens hem wordt Clinton beschermd door een frauduleus systeem. 'Je kunt geen 650.000 e-mails checken in acht dagen tijd. Dat is niet mogelijk mensen.' Hillary Clinton is schuldig. Zij weet dat, de FBI weet dat en het volk weet dat, dus nu is het tijd op het recht te laten geschieden door naar de stembus te gaan op 8 november.' Eerder noemde de Republikeinse presidentskandidaat de e-mailaffaire al de grootste sinds het Watergate-schandaal waar ex-president Richard Nixon in verwikkeld was geraakt.
Op Twitter is Trump overigens opvallend stil. Volgens The New York Times hebben campagnemedewerkers van de Republikein zijn account overgenomen. Wie een blik op zijn Twitterfeed werpt, ziet dat er het afgelopen etmaal alleen maar bedankjes opstaan aan aanhangers. Dat Trump het twitteren moet overlaten aan medewerkers, bewijst volgens de Amerikaanse president Barack Obama dat de Republikein niet geschikt is voor het hoogste ambt in de Verenigde Staten. 'Als iemand een Twitteraccount al niet aankan, kan hij de lanceercodes voor nucleaire wapens ook niet aan.'