Communistische leider profiteert van crisis Hollande

Mélenchon (links) en Hollande. Foto: AFP

Minder dan 5 procent van de Franse bevolking zegt het werk van president François Hollande positief te waarderen. Het biedt aan de linkerzijde van het politieke spectrum kansen voor de communistische politicus Jean-Luc Mélenchon.

De Socialistische Partij heeft er wel eens beter voor gestaan. Na vier jaar regeren is Hollande volgens peilingen historisch impopulair, en toch overweegt hij om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Het gevolg: partijprominenten vechten elkaar de tent uit.

Correspondent Eveline Bijlsma over alle kandidaten voor het Franse presidentschap>

Zondag kwamen die spanningen tot een hoogtepunt, toen premier Manuel Valls zich in een interview openlijk af vroeg ‘wie eigenlijk onze sterkste kandidaat is’. ‘Ik bereid me voor. Ik ben er klaar voor,’ maakte Valls zijn bedoelingen duidelijk. Hij doet het trouwens niet veel beter in de peilingen.

Communist doet het beter in de peilingen dan Hollande
En dus is er een gapend gat aan de linkerzijde van het politieke landschap. Marine Le Pen (Front National) probeert zich met een sociaal plan te onderscheiden, maar er zijn ook kansen voor de zeer linkse kandidaat Mélenchon. Hij werd afgelopen weekend officieel naar voren geschoven door de Communistische partij en is begonnen aan een campagnetoer door het land.

Terwijl de socialisten in januari voorverkiezingen houden, hoopt de 65-jarige communist al voor die tijd een deel van hun kiezers te kunnen overtuigen. In de peilingen staat hij met 13 procent steun boven zowel Hollande als Valls. Mélenchon was eerder senator en minister van Onderwijs voor de Socialistische partij, maar vond dat de socialisten teveel waarde hechten aan de vrije markt.

Aanval op de vrije markt
Zijn verkiezingsprogramma is een aanval op het kapitalisme. Rijke Fransen moeten worden aangepakt, omdat die zichzelf ‘onbeschoft volvreten’. De arbeidersklasse moet een flinke loonsverhoging krijgen en onder Mélenchon zou Frankrijk alle Europese verdragen de prullenbak ingooien.

Mélenchon schuwt harde woorden niet. De Republikeinse kandidaat François Fillon zou een ‘sociale coup’ willen plegen, met zijn harde bezuinigingen en afschaffing van de 35-urige werkweek. De Duitse bondskanselier Merkel noemde hij eerder ‘de boei waar de aanhangers van de vrije markt aan vastklampen na het verlies van hun held, Hillary Clinton’. Maar, zo stelde Mélenchon, ‘Merkel is juist ons beste argument’.