Boris Johnson is misleidend en doet beloften aan de Britten waar de regering niet aan kan voldoen. Volgens de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft de politicus het over opties die helemaal niet mogelijk zijn.
Voor het referendum was Boris Johnson een van de meest prominente Conservatieven die zich inzette voor het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU).
Groot-Brittannië moet boeten voor Brexit, vindt EU
Optimistisch
Als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Theresa May is Johnson optimistisch: hij is ervan overtuigd dat Londen en Brussel elkaar even hard nodig hebben. De politieke en economische invloed van het Koninkrijk zou ook groot genoeg zijn voor een stevige positie van de Britten aan de onderhandelingstafel.
Maar Johnson wil veel te veel, stelt Dijsselbloem (PvdA): ‘Hij doet voorstellen die gewoon niet bestaan.’ Johnson wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de interne markt, maar wil uit de douane-unie. Dat soort overeenkomsten zijn niet mogelijk, alleen andersom: zo is Turkije lid van de douane-unie, maar heeft het land geen toegang tot de interne markt.
‘Hij zegt dat de Britten de volledige toegang kunnen behouden tot de interne markt, en tegelijkertijd buiten de douane-unie kunnen blijven,’ zegt Dijsselbloem verontwaardigd tegen het BBC-programma Newsnight. ‘Dat is onmogelijk, dat bestaat niet.’ Het is ‘intelligent onhaalbaar en politiek niet beschikbaar’.
Boris Johnson is offering the British people Brexit options which aren’t available @J_Dijsselbloem tells #Newsnight https://t.co/iaHQbxSdWu
— BBC Newsnight (@BBCNewsnight) November 16, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Brexit-plan?
Niet May, maar Britse parlement heeft laatste woord over Brexit
De interne markt, met 500 miljoen mogelijke consumenten, blijft voor de Britten aantrekkelijk. Toch hoopt het kabinet van May een ‘zachte Brexit’ te bewerkstelligen: Groot-Brittannië blijft in dat geval deel uitmaken van de interne markt, maar stapt wel uit de EU zelf. In dat geval hebben de Britten niets meer te zeggen in de Europese Raad, het Parlement of de Commissie.
Ondertussen houdt het kabinet stellig vol dat er geen verdeeldheid is onder de ministers. Uit een memo van Deloitte zou blijken dat er geen consensus is binnen het kabinet en dat de regering eigenlijk helemaal geen plan heeft voor het Britse vertrek uit de EU. Daar is geen sprake van, aldus woordvoerders van het kabinet.