Chaos in het Europese Parlement. De ‘grote coalitie’ van de twee grootste partijengroepen dreigt uit elkaar te vallen. Onder meer de benoeming van de nieuwe voorzitter van het Parlement zorgt voor onrust.
Elsevier interviewde de inmiddels opgestapte voorzitter Martin Schulz in 2013: ‘EU zit in een catastrofale situatie’
Hoewel de sociaaldemocraten van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) altijd hebben ontkend dat er sprake is van een coalitie, heeft de partij altijd relatief goed samengewerkt met de centrumrechtse Europese Volkspartij (EPP), de grootste groep in het parlement.
Opvolger Schulz zorgt voor onrust
In september werd al gesproken over een mogelijke nieuwe linkse coalitie in het parlement, waar S&D ook deel van zou uitmaken. De gesprekken over een nieuwe termijn van EP-voorzitter Martin Schulz zorgden toen al voor onrust. Nu blijkt dat de strijd om het voorzitterschap de grand coalition waarschijnlijk fataal wordt. Het voorzitterschap zou worden gegund aan de EPP, was de afspraak. Totdat S&D-leider Gianni Pittella aankondigde zelf een gooi te doen naar het voorzitterschap.
De EPP had ook een aantal mensen naar voren geschoven, zoals Mairead McGuinness, een Ierse centrumlinkse europarlementariër. Binnen de coalitie hadden S&D en EPP afgesproken dat de sociaaldemocraat Schulz zou worden opgevolgd door een EPP-parlementariër. Daar moet Pittella niets van weten: ‘Mijn kandidatuur staat voor verandering,’ aldus de politicus.
Kans voor ‘populisten’
Maar zijn kandidatuur zorgt net zo goed voor onrust tussen de partijen, waar weer een andere partijgroep zijn kans zag: de Liberale en Democratische Alliantie (ALDE) zien hun kandidaat als het ideale compromis. De Franse politicus Sylvie Goulard werd genoemd als mogelijke kandidaat voor de Liberalen, totdat de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt de partijgroep vertelde zich kandidaat te willen stellen.
ALDE, EPP en S&D moeten zich samen achter een kandidaat scharen, maar het zet de spanningen tussen de EPP en S&D op scherp. De twee maken deel uit van die ongeschreven coalitie, die een dieptepunt heeft bereikt met het gesteggel om het voorzitterschap.
Volgens EPP-leider Manfred Weber zal de onenigheid zelfs een mogelijkheid bieden aan de samenwerkende eurosceptische partijen in het parlement. De ‘populisten’ zouden de kans krijgen om het werk van pro-EU-parlementariërs dwars te liggen als hun partijgroepen zich niet achter één en dezelfde kandidaat scharen.