Zo verloopt de jacht op Tunesische verdachte aanslag Berlijn

Er is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd - bron: EPA

Bijna drie dagen na de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn is er nog altijd geen concreet spoor dat leidt naar de Tunesische verdachte. De klopjacht gaat  onverminderd door.

Er zijn signalen dat de verdachte, vermoedelijk een Tunesische asielzoeker die luistert naar de naam Anis Amri (24), zich heeft opgehouden in Emmerich, niet ver van de Nederlandse grens.

ID-kaart in de truck gevonden

Hij zou in een asielzoekerscentrum in het stadje hebben gewoond. Vandaar dat de Duitse politie donderdagochtend het azc aldaar doorzocht. Daaraan deden zo’n honderd politiemensen en speciale eenheden mee. De zoektocht duurde een uur – maar of er is iets is gevonden, en zo ja wat, dat is niet bekend. Woensdag stond er ook al een doorzoeking van het asielzoekerscentrum gepland, maar die ging toen niet door, en werd uitgesteld.

In eerste instantie werd, op dinsdag, een Pakistaanse man aangemerkt als verdachte, maar hij werd later vrijgelaten. We hebben de verkeerde, klonk het bij de Duitse autoriteiten. Pas later werd een identiteitskaart in de truck gevonden, die kon worden gelinkt aan de voortvluchtige Tunesiër. De vrachtwagen – waarmee elf kerstmarktbezoekers de dood werden ingejaagd – was gekaapt. De Poolse chauffeur werd dood aangetroffen in de cabine.

Gezocht naar handleiding over explosieven

Amri heeft een geschiedenis van strafbare feiten. Hij stal al eens een vrachtwagen in zijn land van herkomst Tunesië, schreef Die Welt. In januari 2011, kort na de opstand die de Tunesische dictator Ben Ali ten val bracht, reisde Amri af naar Europa. Hij zat vervolgens in Italië in de cel voor onder meer brandstichting en mishandeling. Eenmaal in Duitsland zouden de inlichtingendiensten in dat land Amri in de gaten hebben gehouden, maar niet hebben ingegrepen. Ook de uitzetting van Amri mislukte – nadat hij was afgewezen voor asiel in Duitsland.

Amri zou in een religieus-conservatieve omgeving zijn opgevoed en zou pas nadien zijn geradicaliseerd, aldus Die Welt. Naar nu blijkt was de Tunesiër ook in beeld bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten. The New York Times schrijft donderdag dat Amri de aandacht trok omdat hij op internet had gezocht naar handleidingen voor het maken van explosieven. Verder zeiden bronnen bij Amerikaanse inlichtingendiensten dat Amri zeker een keer contact met de terreurgroep Islamitische Staat heeft gehad. De Tunesiër stond in Amerika op de ‘no-fly list’.