Een rechtszaak tegen een Israëlische soldaat voor het neerschieten van een Palestijnse aanvaller heeft het land tot op het bot verdeeld. De militaire rechtbank oordeelde woensdag dat sergeant Elor Azaria schuldig is aan doodslag.
Het incident vond plaats in maart 2016. Twee Palestijnse mannen vielen een groep Israëlische soldaten aan in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Ze trokken messen – een veelgebruikte techniek van Palestijnse strijders – en werden daarop neergeschoten. Een daarvan werd direct gedood, de ander – Abdel Fattah al-Sharif – raakte zwaargewond.
Maar elf minuten later schoot de 20-jarige Elor Azaria de zwaargewonde Palestijn alsnog dood. Een mensenrechtengroep zette een video van de schietpartij op het internet, waarna er felle kritiek kwam op het Israëlische leger. Officials van het ministerie van Defensie veroordeelden de acties van de sergeant en Azaria werd aangeklaagd.
Vanuit Jeruzalem: Met messen en scharen zaaien Palestijnen angst
Terrorist mag je niet zomaar doodschieten, zegt rechter
Drie militaire rechters besloten woensdag dat de Israëlische soldaat zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. De man op de grond was volgens de rechters weliswaar ‘een terrorist’, maar dat ‘rechtvaardigt deze disproportionele actie niet’. De straf voor Azaria wordt binnen een maand bekendgemaakt. De maximale straf is 20 jaar cel.
De rechtszaak verdeelt de Israëlische samenleving, veel Israëliërs steunen Azaria. De sergeant verweerde zich met de argumenten dat hij simpelweg zijn taak uitvoerde als soldaat en dat Sharif een bomgordel had kunnen hebben. Buiten de rechtbank stonden woensdag honderden aanhangers van Azaria, die riepen dat ‘God met hem’ is.
Roep om gratie
De minister van Defensie, Avigdor Lieberman, zegt het niet eens te zijn met het vonnis. Toch wil de uitgesproken politicus dat de bevolking het oordeel van de rechtbank respecteert.
Rechts-nationalistische partijen grepen de zaak tegen de militair aan om een strenger beleid tegen Palestijnse aanvallers te eisen. De partijen willen dat Azaria gratie wordt verleend door premier Benjamin Netanyahu. Ze noemen de sergeant ‘een kind van ons allen.’