Barack Obama is nog niet zo loslippig geweest over zijn plannen na zijn presidentschap, dat vrijdag ten einde komt. Op die dag wordt zijn opvolger Donald Trump ingezworen als de 45ste president van de Verenigde Staten. Wat hebben de Obama’s de laatste uren nog te doen in het Witte Huis?
Acht jaar presidentschap eisen hun tol. Het betekent immers dag en nacht klaarstaan, met weinig slaap, allerlei bezoeken die moeten worden afgelegd en de helse politieke verantwoordelijkheid die op je schouders rust. Voor de aankomende president Donald Trump (70) zal het niet anders zijn.
Start van het presidentschap van #Trump lijkt verrassend veel op dat van #jfk. En wel om deze redenen: https://t.co/ILKuvTZt79 pic.twitter.com/gq27kGSxce
— Robbert de Witt (@RobbertdeWitt) January 17, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zeker geen wekker
Obama (55) was helder over wat hij de eerste post-presidentiële dag zal gaan doen: uitslapen. ‘Ik ga niet mijn wekker zetten. Daar ben ik zeker van. Daar ben ik absoluut zeker van,’ zei de vertrekkende president in het Amerikaanse interviewprogramma 60 Minutes. Obama gaf verder aan te willen ‘reflecteren’ op de afgelopen jaren in het Witte Huis, en wellicht wel weer les gaan geven. Voordat hij opging voor het hoogste politieke ambt van de Verenigde Staten doceerde Obama Rechten aan de Universiteit van Chicago – tevens de stad waar hij lange tijd woonde.
Lees dit commentaar van Rik Kuethe: ‘Onder eloquente Obama boette Amerika aan macht in’
Maar nog voor zijn vertrek – en Trumps inauguratie op vrijdag – zijn er nog wel wat dingen te doen. Obama’s agenda zal worden bepaald door een aantal traditionele plichtplegingen. Barack, Michelle en hun twee dochters Sasha en Malia worden om 8.30 uur ’s ochtends wakker, en zullen dan een afscheidsgroet brengen aan het personeel van het Witte Huis, schrijft The Guardian, en mogelijk nog een laatste praatje aanknopen. Een uur later vergezelt vicepresident Joe Biden hem – tezamen met zijn opvolger, de aankomende vicepresident Mike Pence (en hun beide vrouwen) – voor een kopje thee. Precies hetzelfde gebeurde in 2009, toen de Obama’s welkom werden geheten in het Witte Huis.
Briefje op bureau van Oval Office
Voor zijn opvolger Trump legt Obama, hoewel de twee in bijna alles elkaars tegenpolen zijn, vermoedelijk een briefje op het bureau van The Oval Office – ook zo’n rotsvaste traditie. Wat erin staat, wordt pas jaren later bekend. Wat George Bush jr. schreef is niet precies bekend, van zijn vader weten we dat wel. Bush sr. wenste Bill Clinton in 1993 veel succes, en vooral veel geluk. ‘Ik heb hier nooit de eenzaamheid gevoeld waarvoor voorgangers mij waarschuwden. Jouw succes is nu ook land’s succes.’
Deze speciale editie In het Witte Huis is onmisbaar voor iedereen die is geïnteresseerd in de Verenigde Staten en de Amerikaanse politiek. Bestel ‘m hier!
Om 10.30 uur rijden Michelle Obama en Melania Trump samen met de vertrekkende en aankomende president in een limousine naar het Capitool – waar de ceremonie rond de inauguratie zal plaatshebben. In die tussenliggende uren begint een legertje verhuizers aan een moordende (en bijna onvoorstelbare) klus: het verhuizen van Obama’s meubels, die worden vervangen door die van Trump.
Hoewel de zittende president tot aan de eedaflegging van Trump verantwoordelijk is voor het landsbestuur, zal er beleidsmatig niet heel veel meer gebeuren. Wellicht dat Obama nog een paar keer gratie verleent aan gevangenen, of hun celstraf verkort – precies wat hij deed deze week bijvoorbeeld deed in het geval van de tot 35 jaar celstraf veroordeelde Chelsea Manning.