Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding OLAF verricht vooronderzoek naar de handel en wandel van ex-voorzitter Martin Schulz (SPD) van het Europees Parlement. Schulz is namens de socialisten kandidaat voor het Duitse bondskanselierschap. In de peilingen blijkt hij een geduchte concurrent te zijn voor Angela Merkel.
Wat heeft Schulz (61) gedaan? Hij gaf loyalisten promoties en keurde prettige arrangementen goed zoals bonussen en extraatjes voor zijn entourage. Een grote entourage. Alleen al zeventig mensen werkten direct voor de voorzitter. Schulz’ campagneleider voor de Duitse verkiezingen, Markus Engels zou zich hebben mogen verrijken. Ook vloog Schulz per privéjet de wereld over.
Schulz was sinds 2012 voorzitter en mocht van een meerderheid van het parlement zijn gang gaan. De Duitser, van net over de grens met Limburg, pompte de macht van het parlement namelijk op. Hij kreeg een voet tussen de deur bij de Europese Raad en de Europese Commissie. De christendemocraten waaronder de CDU, Schulz’ socialisten als ook de liberalen en groenen vonden dat prima.
Nederland heeft geen begrip voor politici die het breed laten hangen
Nederlanders vinden het moeilijk te begrijpen dat in veel Europese landen politici grote auto’s, veel personeel en grote gebouwen nodig hebben om macht uit te stralen. Vooral in voormalige koninkrijken en keizerrijken hebben politici zelf de mantel van de keizer of koning aangetrokken.
In Den Haag is het de Koning die met paleizen, een hofhouding en een gouden koets de eerbiedwaardigheid en macht van de natie uitdraagt. De Tweede Kamer is sober bedeeld.
Het EU-parlement lijkt vooral op de parlementen van de republieken Duitsland, Frankrijk en Italië, niet op dat van calvinistisch en koninklijk Den Haag.
Het uitbundige gedrag van koninkje Schulz past helemaal in de Brusselse en Straatsburgse sfeer. Zijn daden waren niet geheim. Waarom immers zou je iets geheimhouden als het ‘normaal’ is? Het parlement wilde ook nooit een rem op Schulz gedrag want ook een heel aantal parlementariërs eet ruimhartig uit de ruif. Een onderzoek naar Schulz zou ook hen kunnen raken
CDU zoekt nu de aanval op Schulz
Nu Schulz serieus kans maakt, heeft de CDU van Angela Merkel de aanval geopend. De voorzitter van de controlecommissie van het Europees Parlement is CDU’er Ingeborg Grässle. Zij deed niets tegen Schulz tot nu.
Europarlementariër Dennis de Jong (SP) zegt tegen persbureau ANP: ‘Grässle heeft dit waarschijnlijk ingestoken, want het is niet echt nieuw. In het rapport van vorig jaar werden die benoemingen en het gebruik van privéjets al genoemd. Dat wordt nu in de politieke strijd opgerakeld.’
Wat de reden voor het vooronderzoek van OLAF ook is, het zou niet onaardig zijn als dit leidt tot echt onderzoek naar Schulz en de rest van het parlement. Elsevier-medewerker en oud-Europarlementariër Derk Jan Eppink publiceerde in 2015 over het Europees Parlement al het hilarische ‘Het rijk der kleine koningen’.
Die kleine koningen zijn zich sindsdien allemaal maar uitbundiger gaan gedragen.