De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea lopen steeds verder op. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken rijden de beide landen als ‘twee treinen in volle vaart op elkaar af’.
Minister Wang Yi kritiseert beide partijen. Ondanks internationale afspraken zet Noord-Korea zijn nucleaire programma en rakettesten voort. De Verenigde Staten veroorzaken frictie door grootschalige militaire oefeningen in de regio.
Ballistische raketten
Maandag voerde Noord-Korea wederom testen uit met ballistische raketten. Er werden vier raketten afgevuurd die zo’n 1.000 kilometer oostwaarts in zee neerkwamen. Drie raketten kwamen in Japanse wateren terecht, 300 kilometer van het Japanse vasteland. Tokio noemt het een ‘ernstige bedreiging van de staatsveiligheid’.
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de dreiging vanuit Pyongyang in een ‘nieuwe fase’ is beland. In reactie op de raketlanceringen besloot de regering-Trump een geavanceerd luchtafweersysteem in Zuid-Korea te plaatsen. Het betreft het Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), dat tot op 150 kilometer hoogte vijandige raketten kan uitschakelen.
Tienduizenden militairen
Ook houden de Verenigde Staten en Zuid-Korea militaire oefeningen in het gebied. Tienduizenden militairen van de landmacht, luchtmacht en marine oefenen ‘defensieve manoeuvres’.
China zit in een lastig parket. Enerzijds ziet Peking Noord-Korea als een bufferzone tegen meer westers georiënteerde landen als Zuid-Korea en Japan. Volgens John Delury, een China- en Zuid-Korea-expert werkzaam aan de Yonsei University in Seoul, proberen de Verenigde Staten de opmars van China in te perken met behulp van militaire bases en bondgenoten in de regio.
Onvoorspelbaar Noord-Korea
China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en tevens de grootste leverancier van voedsel, brandstof en wapens. Toch heeft China geen baat bij een onvoorspelbaar Noord-Korea.
In de nasleep van de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en de aanhoudende rakettesten, besloot China tijdelijk de import van Noord-Koreaanse kolen stop te zetten.