Gezien als een voorbode van verkiezingen in andere Europese landen dit jaar, trekken de Tweede Kamerverkiezingen uitzonderlijk veel aandacht van internationale media. Belangrijkste speerpunt volgens de buitenlandse kranten? Immigratie en populisme.
Zo schrijft persbureau Reuters dat de Nederlandse verkiezingen een test zijn van het ‘anti-immigrantensentiment in Europa’. ‘De Nederlanders worden woensdag getest op hun eigen tolerantie tegenover immigratie en islam,’ aldus het persbureau. ‘De eerste van drie verkiezingen in de Europese Unie dit jaar waarbij nationalistische partijen een doorbraak zoeken.’
Buitenlandse pers is in afwachting van ‘populistische’ revolutie in NL #TK17 pic.twitter.com/bacTK0PDU5
— Carla Joosten (@ElsevierDenHaag) March 15, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Strijd tussen Rutte en Wilders
Alle ogen zijn gericht op de PVV, aldus de BBC, die schrijft dat de race ‘wordt gedomineerd door de VVD van Mark Rutte’ en het ‘anti-immigratieplatform van Wilders’.
Voor alle ontwikkelingen rondom de Tweede Kamerverkiezingen, volg Elseviers liveblog >
Eerder verklaarde premier Mark Rutte dat hij denkt dat hijzelf degene is die het ‘verkeerde populisme’ kan stoppen. Hij verwijst daarbij naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar Donald Trump en het Brexit-kamp zegevierden. ‘Het Nederlandse dominosteentje moet blijven staan,’ aldus Rutte een aantal weken geleden.
Maar niet alleen Wilders trekt de aandacht. Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver scoort goed bij de internationale media. Zo siert hij woensdag de voorpagina van de Amerikaanse krant The Washington Post, die GroenLinks betiteld als ‘opstandige partij die de EU wil veranderen om haar meer verantwoordelijkheid tegenover burgers te laten nemen’. Klaver wordt in de internationale media niet zelden de ‘Nederlandse Justin Trudeau’ (de premier van Canada) genoemd.
Sleutelrol voor Turkijerel
Buitenlandse kranten noemen ook de Turkije-rel als bepalend element in de verkiezingen. Mark Rutte wordt geroemd om zijn kordate optreden afgelopen weekeinde, iets wat zijn VVD volgens de media extra zetels gaat opleveren. De Turkse krant Hurriyet, een voor Turkse begrippen redelijk neutrale krant, noemt de Turkije-rel en de toekomst van de EU als bepalende factoren in de verkiezingen.
Volgens onze bloggers
Afshin Ellian: ‘Turkije-effect geeft de doorslag tijdens deze verkiezingen’
Het Russische persbureau TASS schrijft dat hoewel de PVV van Geert Wilders in de peilingen als tweede partij uit de bus komt, hij door vrijwel alle partijen is uitgesloten en dus waarschijnlijk niet in een coalitie komt. Volgens het Russische persbureau is een coalitie van VVD, CDA en D66 het meest waarschijnlijk, aangevuld met nog een kleinere partij.
De hoge opkomst wordt door vrijwel alle media genoemd. De opkomst ligt een stuk hoger dan in 2012. Rond 13.45 uur vanmiddag telde peilingbureau Ipsos 33,3 procent van de stemmen, in 2012 was rond dit tijdstip 27 procent van de stemmen uitgebracht.
In mei is Frankrijk aan de beurt voor presidentsverkiezingen, met de rechtse Front National-voorvrouw Marine Le Pen als uitdager van het establishment. In Duitsland moet de Duitse bondskanselier Angela Merkel het later onder meer opnemen tegen het rechtse Alternative für Deutschland, dat aan populariteit wint, mede vanwege het coulante vluchtelingenbeleid, waar Merkel hevige kritiek op ontving.