Turks-Belgische politicus wil Belgische variant van DENK opzetten

Ahmet Koc laat zich inspireren door de partij van Tunahan Kuzu (foto) en Selcuk Öztürk - Foto: ANP

België krijgt een migrantenpartij naar voorbeeld van DENK. Initiatiefnemer Ahmet Koç komt zaterdag met zijn plan.

De Belgisch-Turkse politicus Koç licht zijn plannen toe aan het Belgische dagblad De Morgen: ‘Ik ben ervan overtuigd dat België nood heeft aan een nieuwe politieke beweging die zich afzet tegen sociale ongelijkheid en onverdraagzaamheid.’

Geïnspireerd door DENK

Koç werd vorig jaar vanwege opruiende uitspraken de socialistische sp.a uitgezet en broedt nu op een nieuwe partij. Hij laat zich inspireren door de partij van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Hun verhaal lijkt op dat van Koç: zij verlieten de PvdA na een langdurige ruzie over het integratiebeleid en begonnen hun eigen beweging. Hoewel zij zelf opstapten, bleek later dat ze in de clinch lagen met toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman. De twee eisten onder meer dat er een Turkse medewerker integratie zou komen voor de fractie, en ze vonden minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher ‘te kritisch’ over Turkse organisaties als Milli Görüs.

Samen met een aantal gelijkgezinden wil de Belg Koç in 2018 een dergelijke partij oprichten. Volgens Koç hebben de ‘establishmentpartijen’ geen antwoord op sociale ongelijkheid en onverdraagzaamheid.

‘Ik ga me verkiesbaar stellen op de nieuwe lijst, waarvan we hopen dat het een nieuwe partij wordt,’ aldus Koç. Volgens de politicus moeten er mensen met verschillende migratieachtergronden bij zitten, maar ook autochtone Belgen.

Steun voor Erdogan

Koç, die nadat hij de sp.a was uitgezet nog een tijd als onafhankelijk provincieraadslid functioneerde, was een ‘stemmenkanon van de Turkse gemeenschap’. De sp.a zette hem aan de kant na dubieuze uitspraken over de mislukte staatsgreep in Turkije in juli. Koç schaarde zich toen op zijn Facebook-pagina luidkeels achter de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, en Turkse Belgen die dat niet deden maakte hij zwart: ‘Allah, bescherm ons tegen de landverraders,’ schreef hij. ‘Mensen, kom in opstand, verenig u, geef hen geen kansen’.

De tuchtcommissie van de sp.a oordeelde dat de uitspraken van Koç in strijd zijn met de waarden en statuten van de partij. ‘Als politiek mandataris dient hij een voorbeeldfunctie te vervullen, mensen te verenigen en de democratische waarden te respecteren en uit te dragen,’ aldus de tuchtcommissie. In strijd daarmee had Koç juist ‘gemeenschappen’ tegen elkaar opgezet.

Daarnaast zou Koç betrokken zijn geweest bij rellen bij een gebouw in de Belgisch-Limburgse stad Beringen dat banden heeft met de organisatie van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die door president Erdogan verantwoordelijk wordt gehouden voor de staatsgreep in Turkije. Koç ontkende enige betrokkenheid. ‘Dikke bullshit,’ zei hij daarover.

Vorig jaar zorgde Koç voor onrust bij de sp.a-leiding tijdens de rel tussen Erdogan en de Duitse komiek Jan Böhmermann. Partijvoorzitter John Crombez verklaarde toen dat Turkije geen loopje met de vrijheid van meningsuiting moest nemen. Koç ging daar tegenin en zei: ‘De grens ligt bij beledigen. Iemand publiekelijk een geitenneuker noemen is toch een belediging. We zijn allemaal mensen, ook de president.’ Nadat Koç de partij was uitgezet wilde hij geen uitspraken doen over een eventuele nieuwe partij.