Zo’n 47 miljoen Fransen kunnen zondag hun stem uitbrengen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Ze kiezen de opvolger van de huidige socialistische president François Hollande, die zich niet herkiesbaar stelde.
De stembureaus zijn zondag om 8.00 uur opengegaan. De meeste Franse kiezers hebben tot 19.00 uur de tijd een stem uit te brengen. In Frans-Guyana en andere overzeese gebiedsdelen kon zaterdag al worden gestemd. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open.
Wie zijn de grootse kanshebbers?
Het zijn verkiezingen die streng worden bewaakt uit angst voor nieuwe aanslagen. Zeker nadat donderdag een agent werd vermoord op de Parijse boulevard Champs-Élysées, de zoveelste radicaal-islamitische aanslag in Frankrijk in relatief korte tijd. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang. De noodtoestand is nog altijd van kracht.
De Fransen kunnen kiezen uit elf kandidaten. De grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn de sociaal-liberaal Emmanuel Macron, Front National-aanvoerder Marine Le Pen, de Republikein François Fillon en Jean-Luc Mélenchon die zich op uiterst links in het politieke spectrum bevindt. Socialist Benoît Hamon, partijgenoot van Hollande, heeft volgens de peilingen geen schijn van kans.
Dit is Emmanuel Macron, de redder van de lamgeslagen Fransen. Lees het portret dat Elsevier van de ex-bankier maakte >
Uitslag kan nog uren op zich laten wachten
Volgens diezelfde polls belooft het een nek-aan-nekrace te worden. Op dit moment is nog ongewis welke twee kandidaten het tot de tweede ronde op 7 mei schoppen. Le Pen en Macron lijken de hoogste ogen te gooien, maar kunnen worden voorbijgestreefd door iemand als Fillon.
De Fransen zien in deze conservatief die hervormingen belooft wellicht de sterke man die het land met de vele problemen vlot kan trekken, ondanks het fraudeschandaal waarin hij verwikkeld is. Hij gaf zijn vrouw een spookbaan in eigen gelederen. Dat deed heel wat stof opwaaien, maar Fillon wilde het bijltje er niet bij neergooien.
Kort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste exitpolls verwacht, maar als de verschillen klein zijn, kan het nog uren duren voordat bekend is welke twee kandidaten doorgaan naar de tweede ronde. Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht. Op overtreding van dat verbod staat een boete van 75.000 euro.