Oekraïne weert Russische sites: spanning loopt op

De Oekraïense president Poroshenko. Foto:EPA

De Oekraïense regering neemt nieuwe sancties tegen Rusland. Oekraïne haalt honderden Russische websites uit de lucht, waaronder het populaire sociale netwerk Vkontakte.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Petro Porosjenko, de Oekraïense president, vaardigde een decreet uit met een lijst van 468 bedrijven en 1.228 personen die door de sancties worden getroffen.

Daaronder vallen de populaire Russische sociale media Vkontakte en Odnosklassniki. De eerste site is de Russische tegenhanger van Facebook, de tweede een site waarop je oud-klasgenoten kunt terugvinden. Het populaire Vkontakte heeft in Oekraïne ongeveer 15 miljoen gebruikers. Saillant detail is dat Porosjenko zelf een half miljoen volgers heeft op Vkontakte. De Oekraïense president belooft zijn account te deactiveren.

Persvrijheid

Ook de e-mailserver Mail.ru en de veelgebruikte zoekmachine Yandex gaan in de ban. De sites zijn de komende drie jaar niet te bezoeken op het Oekraïense internet. Dit komt Porosjenko op kritiek te staan, omdat hij daarmee de persvrijheid schendt.

Ook treffen de sancties Russische bedrijven als de Gazprom Bank en  Sberkbank, en de luchtvaartmaatschappijen Aeroflot en Rossia. De Russische president Vladimir Poetin liet nog in het midden of hij ook sancties zal instellen tegen Oekraïne, maar liet wel weten dat ‘hij niet is vergeten dat er zoiets bestaat als wederkerigheid’. Op het in Kiev gehouden Eurovisie Songfestival werd de Russische deelneemster niet toegelaten.

Krim

De betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne zijn zeer moeizaam. Nadat in Kiev de regering van de Russisch gezinde Viktor Janoekovitsj werd afgezet, besloot de Krim zich in 2013 af te scheiden van Oekraïne, daarbij geholpen door de Russen. De Oekraïense regering neemt het de Russen kwalijk dat ze de separatisten in de Donbass-regio in Oost-Oekraïne steunen met wapens. De Russische regering spreekt dit laatste tegen.