De Franse politica Simone Veil is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw was ze een van de machtigste vrouwen van Frankrijk. Ze was een overlevende van de Holocaust en een drijvende kracht achter de abortuswetgeving in Frankrijk.
Simone Veil werd geboren in 1927, in Nice. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Simone Veil gedeporteerd naar Auschwitz. In het concentratiekamp verloor ze haar ouders.
Veil maakte furore als minister van Volksgezondheid in de regering van Jacques Chirac, onder president Valéry Giscard d’Estaing, van 1974 tot 1979. Ze was destijds de enige vrouw in de regering. Veil was feminist en een van de eersten die het openlijk opnamen voor vrouwen die abortus willen plegen.
Invoering abortuswet
Haar finest hour beleefde Veil bij het invoeren van het recht op abortus. Voor een voltallig parlement verdedigde ze in 1974 het recht op abortus met de volgende woorden: ‘Het spijt me dat ik dit moet doen voor een vergadering die bijna alleen maar uit mannen bestaat. Geen enkele vrouw pleegt met plezier in het hart abortus. Het is belangrijk om naar vrouwen te luisteren.’
Na haar periode als minister van Volksgezondheid werd Veil gekozen in het Europese Parlement, waar ze drie jaar lang voorzitter was, van 1979 tot 1982.
Sinds haar dood bekend werd gemaakt, stromen de reacties binnen. Oud-president Nicolas Sarkozy noemt Veil onsterfelijk. Ook de Franse president Emmanuel Macron laat weten dat Veil een voorbeeld is voor de Fransen, en hoopt dat zijn landgenoten er nieuwe inspiratie uit zullen putten.
Simone Veil reste immortelle.https://t.co/5py3q9CTvT pic.twitter.com/cCYRoc97pX
— Nicolas Sarkozy (@NicolasSarkozy) 30 juni 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."