Trump stuurt duizenden extra militairen naar Afghanistan

Amerikaanse militairen in Afghanistan Bron: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft groen licht gegeven voor het sturen van duizenden militairen naar Afghanistan. De missie moet de opmars van de Taliban en Islamitische Staat (IS) een halt toeroepen.

Het Pentagon maakte dat eind vorige week in enige beslotenheid bekend, meldt de Amerikaanse krant The New York Times. Het besluit werd niet aangekondigd door Trump, die zich in tegenstelling tot andere conflicten erg stil houdt over de strijd in Afghanistan.

Zware verliezen

De Amerikaanse strijdkrachten werken momenteel een nieuwe strategie uit voor Afghanistan. Zo moeten de extra troepen het Afghaanse Nationale Leger ontlasten, dat zware verliezen lijdt in de strijd tegen de Taliban. Daarnaast heeft IS – een relatief nieuwe speler in de regio – vaste voet aan de grond gekregen.

Onder oud-president Barack Obama werd er juist een geleidelijke terugtrekking in gang gezet. In 2014 bedroegen de Amerikaanse troepen in Afghanistan nog zo’n 32.000, nu zijn dat er nog geen 10.000. De terugtrekking betekende meer verantwoordelijkheid voor de Afghaanse overheid en strijdkrachten. Ook dienden de resterende Amerikaanse soldaten eerder als steun in de rug voor de regering in Kabul, niet zo zeer als gevechtseenheden.

Sinds de terugtrekking heeft de Afghaanse overheid de controle over diverse districten verloren. Hoewel de Taliban er niet in slaagde een grote stad te veroveren, vergrootte het de invloed op het platteland. Naar schatting leven 9,2 miljoen Afghanen – zo’n 29 procent van de bevolking – in gebieden gecontroleerd door de Taliban.

Zelfmoordaanslagen

Ook neemt het aantal zelfmoordaanslagen in de hoofdstad Kabul weer toe, vaak gericht tegen westerse doelen. Zo kwamen er eind mei bij een zware aanslag nabij de Duitse ambassade 150 mensen om het leven. Drie dagen later vielen er twintig doden bij een aanslag op een begrafenis.

Naast interne bedreigingen richten de Amerikanen zich ook op bedreigingen van buitenaf. Vooral de rol van buurland Pakistan is controversieel. Op papier geldt Pakistan als een belangrijke bondgenoot, maar de bevolking koestert sterke anti-Amerikaanse sentimenten. Ook wordt de Pakistaanse geheime dienst geregeld beschuldigd van steun leveren aan terreurorganisaties.

Controversieel Pakistan

Deze beschuldigingen zijn niet geheel uit de lucht gegrepen. Pakistan – evenals de Verenigde Staten – steunde tijdens de Afghaanse Oorlog (1979-1989) diverse radicaal islamitische groepen in de strijd tegen de Sovjet-Unie, in de vorm van miljarden dollars en wapenleveranties. Volgens militaire experts verleent de Pakistaanse geheime dienst nog steeds steun aan de Taliban.

Om het tij in Afghanistan te keren wil het Pentagon tussen de 3.000 en 5.000 Amerikaanse militairen sturen. Onduidelijk is nog in hoeverre de Amerikanen gaan deelnemen aan gevechten. Het sturen van versterkingen is overigens geen populair besluit. De oorlog in Afghanistan duurt al bijna 16 jaar, zonder enig uitzicht op een overwinning. Bovendien kostte de strijd aan ruim 2.300 Amerikaanse soldaten het leven.